Perkate šaldytą, bet vandens daugiau nei žuvies? Šis produktas jūsų nenuvils  ()

Šaldyta žuvis prieinama beveik kiekvienoje parduotuvėje visus metus. Ypač patogūs yra tvarkingi filė gabalėliai – tai labai praktiškas sprendimas virtuvėje. Tačiau kartais po atšildymo žuvis tampa vandeninga ir beskonė – tuomet nepadeda net ir džiūvėsėlių pluta. Kaip išsirinkti gerą šaldytą žuvį?


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Engin Akyurt (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/fish-in-a-refrigerator-19789770/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiuosiuose prekybos centruose pasirinkimas gana platus, tačiau mažesniuose dažniausiai rasite vos kelias rūšis – lašišą, menkę, jūros lydeką ar pangasiją. Jei tai ne žuvies parduotuvė prie Baltijos jūros ar ežero, tikėtina, kad „šviežia“ žuvis iš tiesų buvo anksčiau užšaldyta ir tik atšildyta prieš pardavimą. Tame nėra nieko blogo – svarbu, kad ji būtų užšaldyta šviežia ir laikoma tinkamomis sąlygomis. Įsižiūrėję galėsite nesunkiai atskirti, kuri verta jūsų dėmesio.

Geriausia žuvis prekybos centre

Iš prekybos centruose siūlomų žuvų verta rinktis šaldytą menkę – ji išlaiko daugumą savo maistinių ir skoninių savybių, jei užšaldymo procesas atliktas tinkamai. Mokslininkai pabrėžia, kad žuvį užšaldžius iškart po sugavimo, išsaugoma beveik visa jos maistinė vertė ir skonis, todėl tai puikus pasirinkimas pietums.

[EU+Kuponai] Šildytuvai, apie kuriuos dar negirdėjai: išgelbės nuo šalčio kemperyje, namelyje ar sunkvežimyje. Paskutiniai vienetai
8055 4

Mažiausios kainos

Specialūs kuponai

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

12 mėnesių garantija

Išsamiau

Praktiškai šaldyta menkė labai patogi – ją lengva laikyti ir paruošti, o kokybė išlieka gera. Nepaisant šaldymo, menkės mėsa išlaiko standumą ir sultingumą – būtent tokią tekstūrą vertiname keptoje, troškintoje ar virtoje žuvyje. Tuo tarpu kitos šaldytos žuvys, pavyzdžiui, jūros lydeka ar pangasija, dažnai suyra gaminant, o menkė – viena iš nedaugelio, kuri išlaiko formą, išlieka minkšta ir švelnaus skonio.

Kaip atpažinti tinkamai užšaldytą žuvį?

Gerai užšaldytą žuvį galima atpažinti iš išvaizdos ir filė struktūros. Ji turėtų būti vienodos spalvos – be pilkų ar gelsvų dėmių, kurios rodo, kad žuvis buvo per ilgai laikyta ar net pakartotinai užšaldyta. Ledo sluoksnis ant žuvies turi būti plonas ir skaidrus – vadinamoji glazūra apsaugo mėsą nuo išdžiūvimo, bet neturi padidinti produkto svorio. Jei ledas labai storas, tai ženklas, kad žuvis prieš šaldymą buvo apipilta vandeniu, kad atrodytų didesnė. Po atšildymo mėsa turi būti elastinga ir šiek tiek drėgna, bet ne vandeninga. Tinkamai užšaldyta menkė po paruošimo išlaiko subtilų jūros skonį ir natūralią pluošto struktūrą.

Kaip teisingai atšildyti menkę?

 

Kad išsaugotumėte geriausią skonį ir tekstūrą, menkę reikėtų atšildyti lėtai, kontroliuojamomis sąlygomis. Geriausia ją išimti iš šaldiklio ir perkelti į šaldytuvą 8–12 valandų, laikant sandariame inde arba uždengus plėvele, kad nesiliestų su kitais produktais. Tokia 4–6 °C temperatūra sumažina sulčių praradimą ir neleidžia daugintis bakterijoms.

 

Jei norite greitesnio rezultato, žuvį (sandariame įpakavime) galima panardinti į šaltą vandenį – tai užtruks apie 1–2 valandas. Tačiau reikėtų vengti atšildymo kambario temperatūroje ar šiltame vandenyje – nors taip žuvis atitirpsta greičiau, tačiau praranda standumą ir padidėja mikroorganizmų dauginimosi rizika. Atšildytą menkę geriausia iš karto paruošti ir jokiu būdu neužšaldyti pakartotinai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(0)
(1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()