Šį simptomą patiria kiekvienas išgėręs alkoholio: štai ką tai reiškia  ()

Net ir nedidelės dozės sutrikimus gali išprovokuoti jau po kelių valandų.



© NickyPe (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/drinks-sparkling-wine-alcohol-7055770/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Alkoholis gali sukelti viduriavimą, nes dirgina žarnyno gleivinę. Net ir nedidelės dozės, ypač alus, vynas ar daug cukraus turintys kokteiliai, gali išprovokuoti virškinimo sutrikimus jau po kelių valandų.

Apie tai skelbia „RBC-Ukraine“, remdamasi „Verywell Health“ svetaine.

Kaip alkoholis veikia virškinimo sistemą

„Sage Journals“ duomenimis, alkoholis yra dažna viduriavimo ir kitų virškinimo sutrikimų priežastis. Jei reguliariai vartojate alkoholį, viduriavimas gali būti ženklas, kad alkoholis kenkia jūsų virškinamajam traktui.

Kalifornijos alkoholinių gėrimų kontrolės departamentas nurodo, kad alkoholis daro stiprų poveikį virškinimo sistemai. Apie 20 % išgerto alkoholio į kraują absorbuojama per skrandį, o likę 80 % – plonajame žarnyne.

[Mažiausia kaina istorijoje!] Lietuvos apžvalgininkas: „Aukščiausios kokybės 3in1 suvirinimo aparatas. Tinka ir mėgėjams, ir profesionalams“ (Video, „VEVOR MIG-200/250“)
2080 2

Nuostabios kainos

Specialūs kuponai

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

12 mėn. garantija

Išsamiau

Pilorinis vožtuvas atskiria skrandį nuo plonojo žarnyno ir lieka uždaras, kol maistas virškinamas. Dėl to alkoholis skaidomas lėčiau, kai skrandyje yra maisto. Tuščiu skrandžiu šis vožtuvas lieka atviras, todėl alkoholis greičiau patenka į plonąjį žarnyną.

Patekęs į plonąją žarną, alkoholis įsisavinamas dar greičiau. Jo cheminis poveikis gali pažeisti ir sukelti skrandžio, žarnyno bei kitų jautrių audinių gleivinės uždegimą.

Tik apie 5 % alkoholio pašalinama per prakaitą, šlapimą ir kitus medžiagų apykaitos procesus. Didžioji dalis alkoholio skaidoma kepenyse.

Kepenys gali apdoroti maždaug vieną standartinį gėrimą per valandą, todėl didesnis suvartojimas lemia alkoholio kaupimąsi kraujyje.

 

Net keli gėrimai gali sukelti trumpalaikių virškinimo problemų. Ilgainiui per didelis alkoholio vartojimas gali sukelti ilgalaikius stemplės, skrandžio ir kepenų pažeidimus.

Gyvensenos veiksniai, didinantys riziką

Reguliarus vidutinio ir didelio kiekio alkoholio vartojimas taip pat gali turėti neigiamų pasekmių, dažnai – nuolatinį virškinimo sistemos pažeidimą.

„Alkoholinis gastritas“ yra viena tokių problemų. Jis gali būti trumpalaikis (ūmus) arba ilgalaikis (lėtinis) skrandžio gleivinės uždegimas.

Kiti veiksniai, galintys sustiprinti alkoholio poveikį:

  • tam tikri vaistai
  • lėtinės ligos
  • narkotikų vartojimas
  • laiko tarpas tarp alkoholio vartojimo
  • alkoholio rūšis (alus, vynas, stiprieji gėrimai)
  • kūno svoris ir bendra sveikatos būklė

Įvairių alkoholinių gėrimų poveikis

 

Ne visi alkoholiniai gėrimai veikia vienodai. Gazuoti ir didesnę alkoholio koncentraciją turintys gėrimai gali stipriau paveikti organizmą.

Mažiau dirginantys gėrimai paprastai turi mažiau cukraus ir kitų dirgiklių. Tokie gėrimai gali būti:

  • alus
  • mažai cukraus turintis vynas
  • degtinė
  • džinas

Gėrimai, kurie dažniau sukelia viduriavimą, dažnai pasižymi dideliu angliavandenių ir cukraus kiekiu:

  • sidras
  • romas
  • desertiniai vynai
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(0)
(0)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()