Ar saldinate arbatą medumi? Bitininko atsakymas šokiruos. Visai ne tai, ką pagalvojote  ()

Deja, reikalas nėra toks paprastas, kaip gali pasirodyti.



© Valeria Boltneva (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/teapot-and-teacups-with-tea-and-honey-on-tray-1872886/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar saldinate arbatą medumi? Vieniems tai atrodo būtina, kiti teigia, kad tokiame karštame gėrime medus praranda visas savo savybes. Į šią diskusiją nusprendė įsitraukti populiarus bitininkas, kuris peržiūrėjo kelis tyrimus ir pagaliau paaiškino, kaip yra iš tikrųjų.

Ne kartą esate girdėję apie medaus savybes – jis veikia antioksidaciškai, antibakteriškai ir priešuždegimiškai, stiprina imunitetą, padeda virškinimo sistemai ir suteikia lengvai pasisavinamos energijos. Visa tai tiesa, o pats medus daugeliui yra vertingas mitybos papildas, kurį paprasčiausia įsidėti į arbatą. Deja, reikalas nėra toks paprastas, kaip gali pasirodyti.

Daugelis tvirtina, kad medus aukštoje temperatūroje praranda savo savybes ir tokiu atveju tampa visiškai beprasmis. Šią temą nagrinėjo Wojciechas Margowniczy, „Instagram“ paskyros @pszczelarz_z_wachocka autorius, mielai besidalijantis žiniomis apie medų. Šį kartą jis paaiškino, kodėl saldinti arbatą medumi iš tiesų nėra klaida.

Medus karštoje arbatoje

[EU+Kuponai] Būtinas daiktas turintiems automobilį ir mėgstantiems keliauti. Aukščiausios klasės dyzeliniai oro šildytuvai
1036 1

Nuostabiai geros kainos

Specialūs kuponai

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

Išsamiau

Bitininkas savo „Instagram“ paskyroje paskelbė įrašą, kuriame, remdamasis moksliniais tyrimais, paaiškino, kad medus karštoje arbatoje yra labai geras pasirinkimas. Negana to, jis teigė, kad medų galima dėti net į verdantį vandenį – net ir labai karštuose gėrimuose medus nepraranda visų savo vertingų savybių.

 

Remdamasis tyrimo „The influence of temperature on the antioxidant potential of honey solutions“ rezultatais, jis nurodė, kad esant 70–90 °C temperatūrai, medaus antioksidacinės savybės netgi sustiprėja. O būtent antioksidantai mums ir yra svarbiausi – jie saugo ląsteles nuo oksidacinio streso ir padeda natūraliems organizmo atsikūrimo procesams.

Svarbus laikas

Vis dėlto Wojciechas Margowniczy atkreipė dėmesį, kad be temperatūros labai svarbus ir medaus šildymo laikas. Remdamasis tyrimu „Kinetic Studies of HMF Formation and Diastase Activity in Two Different Honeys of Kashmir“, jis paaiškino, kad ilgalaikis aukštos temperatūros poveikis didina junginio, vadinamo 5-hidroksimetilfurfuralu (HMF), kiekį. Šis junginys yra medaus kokybės rodiklis – kuo jo daugiau, tuo labiau medus praranda savo natūralias savybes, tokias kaip fermentinis ar antibakterinis poveikis. Taigi jei išgersite arbatą netrukus po to, kai į ją įdėjote medaus, nerimauti nereikia – jis išlaikys savo savybes.

Gerti arbatą su medumi?

 

Atsakymas paprastas – tikrai taip. Jei arbata išgeriama laiku, medus tampa ne tik saldikliu, bet ir vertingu priedu, dėl kurio kasdienė arbata tampa šiek tiek sveikesnė ir dar gardesnė. Svarbu rinktis kokybišką medų, be gliukozės-fruktozės sirupo, cukraus ar dirbtinių aromatų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(0)
(1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: