Sveikiausias medus. Gali padėti gydyti vėžį ()
Rudenį verta pasitelkti natūralius organizmo stiprinimo būdus. Vienas iš patikrintų imuninės sistemos palaikymo metodų – medaus vartojimas. Kiekvienas medaus tipas veikia skirtingai: vienas medus stiprina organizmą, kitas malšina kosulį ar suteikia energijos. Sužinokite, kokį medų geriausia pasirinkti.
© Pixabay (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/honey-on-white-bowl-33260/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Įvairūs medaus tipai ir jų savybės
Medus – vienas geriausiai žinomų maisto produktų. Jis naudojamas kaip natūralus saldiklis dėl itin saldaus skonio. Jau nuo senovės medus buvo vertinamas ir kaip gydomoji priemonė. Be to, jis turi savitą kvapą ir skonį – skirtingos medaus rūšys pasižymi unikaliu skoniu, konsistencija ir spalva, priklausomai nuo to, iš kokių žiedų bitės renka nektarą.
Paprastai medus skirstomas į vieno augalo ir įvairiažiedį. Vieno augalo medus gaunamas daugiausia iš vienos rūšies augalų nektaro, o įvairiažiedis – iš įvairių žiedų. Populiariausi medaus tipai yra robinijų, liepų, įvairiažiedis, grikių, tačiau egzistuoja ir daug kitų – pavyzdžiui, manukos, dobilų ar apelsinų medūs, kurie taip pat skiriasi skoniu, spalva ir naudingosiomis savybėmis. Kaip juos atpažinti ir kam geriausia vartoti?
Robinijų medus
Tai vienas labiausiai vertinamų medaus tipų. Šviesiai auksinį robinijų medų bitės gamina iš robinijų (Robinia pseudoacacia L.) žiedų. Jis rekomenduojamas žmonėms, turintiems virškinimo sutrikimų – esant skrandžio uždegimui, virškinimo problemoms ar rūgštingumo padidėjimui.
|
Robinijų medus stiprina imunitetą, gerina inkstų ir šlapimo takų veiklą. Puikiai tinka tepti ant šilto skrebučio, o jo švelnus gėlių ir vanilės aromatas dera su tokiais sūriais kaip rikota, pekorinas ar gorgonzola.
Liepų medus
Liepų medus iš pradžių būna švelniai žalsvo atspalvio, tačiau laikui bėgant gelsta arba tampa šviesiai gintarinis. Kaip sufleruoja pavadinimas, bitės jį gamina iš liepų žiedų. Jam būdingas saldus skonis su juntama laimo nata ir lengvu mentolio aromatu.
Liaudies medicinoje liepų medus dažnai naudojamas peršalimo ir karščiavimo simptomams švelninti. Taip pat jis rekomenduojamas patiriantiems stresą – ramina ir padeda atsipalaiduoti. Be to, teigiamai veikia širdį, kraujotaką ir šlapimo sistemą.
Įvairiažiedis medus
Įvairiažiedžiu vadinamas medus, surinktas iš daugybės tame regione ir metų laiku žydinčių augalų. Dėl šios priežasties kiekvienas stiklainis turi unikalų skonį ir aromatą, kurio tiksliai atkurti neįmanoma. Ant etikečių dažnai nurodoma vietovė, iš kurios kilęs medus.
Įvairiažiedis medus stiprina širdį, gerina kraujagyslių būklę (maitindamas širdies raumenį), padeda kepenims, padeda įveikti gripą ir peršalimą. Jis taip pat rekomenduojamas kvėpavimo takų alergijų metu.
Grikių medus
Ši rūšis tinka mėgstantiems sodresnius, ryškesnius skonius – grikių medus pasižymi lengvu prieskoniniu aromatu. Jis gaminamas iš grikių žiedų nektaro, o tamsi spalva rodo didelį antioksidantų kiekį – didesnį nei šviesesnių medaus tipų.
Grikių medus rekomenduojamas sergantiems anemija, pasižymi antibakterinėmis ir valančiomis savybėmis, todėl padeda kepenų veiklai. Jis saugo nuo aterosklerozės ir padeda gydyti širdies bei kraujagyslių ligas.
Rapsų medus
Rapsų medus gaminamas iš pavasarį žydinčių rapsų žiedų nektaro. Reguliariai vartojamas padeda gydyti inkstų ir šlapimo takų sutrikimus, teigiamai veikia širdį ir rekomenduojamas sergantiems anemija.
Manukos medus
Manukos medus išgaunamas iš Naujojoje Zelandijoje augančio manukos krūmo (Leptospermum scoparium) žiedų. Kadangi šie žydi labai trumpai – tik 2–6 savaites per metus – medus yra gana brangus. Pastaraisiais metais jis išpopuliarėjo dėl antibakterinių savybių. Manukos medus turi aksominę konsistenciją, švelniai riešutinį, kartokai žolelinį skonį.
Žurnale „Nutrients“ publikuotame eksperimente mokslininkai manukos medaus reguliariai davė pelėms. Rezultatai buvo daug žadantys – pastebėtas naviko augimo sulėtėjimas ir jokio reikšmingo nepageidaujamo poveikio. Be to, didesnis medaus kiekis mažino vėžines ląsteles, nepaveikdamas sveikų krūties ląstelių.
Dobilų medus
Šis medus gaunamas iš dobilų žiedų. Jis pasižymi švelniu, saldžiai gėlišku skoniu ir maloniu aromatu. Puikiai tinka saldinti arbatą, blynus ar naminius kepinius. Dobilų medus žinomas dėl raminamojo poveikio – padeda esant nervinei įtampai ir stiprina imunitetą.
Liucernų medus
Liucernų medus renkamasis iš liucernos (Medicago sativa) žiedų. Jis pasižymi šviesiai gintarine spalva ir lengvu, gėlišku kvapu. Skonis subtilus, su žoline, šiek tiek žolės nata. Tai švelnus medus, tinkantis gėrimams ir desertams, nes neužgožia jų skonio. Jis stiprina organizmą, gerina fizinę ir emocinę savijautą, skatina imuninės sistemos veiklą.
Levandų medus
Levandų medų gamina bitės, renkančios nektarą iš levandų žiedų – daugiausia Ispanijoje, Prancūzijoje, Portugalijoje ir Maroke. Jis pasižymi švelniu levandų aromatu ir kreminės tekstūros konsistencija. Uogos ar figos su trupučiu šio medaus – tikras skanėstas. Levandų medus ramina, gerina miegą, padeda gydyti smulkius odos pažeidimus ir kvėpavimo takų infekcijas.
Eukaliptų medus
Eukaliptų medus garsėja antibakterinėmis savybėmis. Jis gaminamas iš eukaliptų žiedų nektaro, kuriame bitės dažnai surenka ir daug žiedadulkių. Skonis specifinis, juntama lengva „gydomoji“ nata.
Apelsinų medus
Kaip ir levandų, apelsinų medus savo kvapu nukelia į saulėtus apelsinų sodus. Šis gintarinis medus turi ryškų citrusinį skonį, nes gaminamas iš aromatingų apelsinų žiedų. Dėl didelio cukraus kiekio pasižymi tiršta konsistencija, todėl puikiai tinka kepiniams – ypač pyragams ir meduoliniams kepiniams.
Šalavijų medus
Šalavijų medus, surinktas iš šalavijų žiedų, turi intensyvų saldžiai žolelinį skonį ir greitai kristalizuojasi, todėl puikiai pakeičia cukrų. Jis tinka žolelių arbatoms, padažams ir kepiniams. Stiprina imunitetą ir ramina gerklę.
Slyvinio gvazdikmedžio medus
Šis medus išgaunamas iš slyvinio gvazdikmedžio (jamun) žiedų. Jis pasižymi sodria gintarine spalva ir švelniu, saldžiu skoniu. Dažnai naudojamas ajurvedoje, rekomenduojamas sergantiems diabetu – gali padėti žaizdų gijimui ir stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Jis turi priešuždegiminį poveikį, valo organizmą ir gerina cukraus apykaitą.
Makadamijų žiedų medus
Šis retas, sunkiai gaunamas egzotinis medus gaminamas daugiausia Havajuose. Jis pasižymi šilko švelnumo konsistencija, tamsia spalva ir skoniu su šokolado bei karamelės nata. Puikiai tinka desertams – ledams, pyragams, vaisių salotoms. Jis pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis ir skatina organizmo regeneraciją.
