Pakanka vieno arbatinio šaukštelio per dieną. Stiprina širdį ir mažina cukraus kiekį ()
Augalas Europoje žinomas jau tūkstančius metų.
© Marie PORTAS, CC BY-SA 2.0 FR | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Camelina_sativa_fruit_seed_(2).jpg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Šalto spaudimo aliejus iš judros (lot. Camelina sativa) sėklų, turtingas omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštimis, kurios palaiko širdies ir kraujagyslių veiklą, mažina uždegimą ir stiprina imunitetą.
Judrų aliejus, nors dar mažiau populiarus nei alyvuogių ar linų sėmenų aliejus, vis dažniau pasirodo namų virtuvėse. Jis vertinamas dėl subtilaus skonio, natūralios kilmės ir didelio vertingų maistinių medžiagų kiekio, kuris puikiai dera prie kasdienės, sveikos mitybos.
Iš judrų sėklų išspaustas aliejus yra vertingas mitybos papildymas.
Daugelis žmonių jo griebiasi ryte, manydami, kad tai greitas būdas gauti gerųjų riebalų dozę. Taip pat vis dažniau diskutuojama apie jo vietą tradicinėje virtuvėje ir grįžimą prie senovinių, paprastų produktų su vertingais ingredientais.
|
Judrų aliejus spaudžiamas iš judrų, augalo, Europoje žinomo jau tūkstančius metų, sėklų. Judrelė yra kilęs iš Lenkijos ir vadinamųjų Europos žemumų (Vakarų ir Vidurio Europos). Geriausias yra šalto spaudimo būdas, kai sėklos spaudžiamos mechaniškai be kaitinimo, todėl aliejus išlaiko natūralų aromatą ir vertingiausius komponentus. Po spaudimo jis filtruojamas ir supilstomas į tamsius butelius, nes yra jautrus šviesai.
Parduotuvėse galite rasti nerafinuotų versijų, kurios turi intensyvesnį skonį, ir rafinuotų, subtilesnių, kuriose yra mažiau natūralių antioksidantų.
Daugelis tyrimų rodo, kad judrų aliejus yra geras ALA, augalinės kilmės omega-3 riebalų rūgšties, šaltinis. Šis ingredientas gali palaikyti sveiką lipidų profilį, mažindamas blogojo cholesterolio kiekį ir gerindamas MTL („blogojo“ cholesterolio) ir DTL („gerojo“ cholesterolio) santykį.
Vienas tyrimas parodė, kad reguliarus šio aliejaus vartojimas padeda pagerinti su širdies ligų rizika susijusius parametrus. Svarbu tai, kad jo poveikis buvo pastebėtas vartojant vidutinio stiprumo dozes, jei jos buvo reguliarios.
Užtenka vos vieno arbatinio šaukštelio per dieną. Camelina sativa aliejus aprūpina organizmą vertingomis maistinėmis medžiagomis, įskaitant:
- omega-6 ir omega-9 riebalų rūgštis;
- vitaminą E (antioksidantas);
- fitosterolius (palaiko lipidų apykaitą).
Jame taip pat yra nedidelis kiekis B grupės vitaminų ir mikroelementų, įskaitant magnį ir kalį. Tačiau geriausi rezultatai pasiekiami, kai aliejus yra sveikos ir subalansuotos mitybos dalis. Jis neveikia kaip stebuklingas vaistas, o kaip vertingas kasdienis papildas.
