Mėsa, nuo kurios kyla kraujospūdis ir cholesterolis: įvardytos pavojingiausios rūšys! (1)
Gali neigiamai paveikti sveikatą.
© Alexas_Fotos (Pixabay Content Licence)|https://pixabay.com/photos/minced-meat-flesh-minced-meat-raw-1747907/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Mėsa yra svarbi daugumos žmonių mitybos dalis, tačiau kardiologai teigia, kad kai kurios jos rūšys gali neigiamai paveikti sveikatą, ypač širdies sveikatą, rašo „Parade“.
Nors mėsa yra svarbus baltymų ir geležies šaltinis, ji taip pat gali padidinti daugelio ligų, įskaitant širdies ligas, diabetą ir plaučių uždegimą, riziką, kaip rodo 2021 m. atliktas tyrimas. Pasak dr. Joyce Oen-Hsiao, augalinė mityba teikia didžiausią naudą širdžiai, ypač mažinant cholesterolio kiekį ir kraujospūdį.
„Augalinis maistas yra neriebus ir gausus skaidulų, kurios padeda mažinti cholesterolio kiekį. Padidinus daržovių, vaisių, neskaldytų grūdų ir ankštinių augalų vartojimą, sumažėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika“, – aiškina gydytoja.
|
Dr. Oen-Hsiao išskiria dvi mėsos rūšis, kurios ypač kenkia širdies sveikatai. Pirma, yra raudona mėsa, ypač jos riebalinės dalys.
„Raudonoje mėsoje yra daug sočiųjų riebalų, kurie gali padidinti MTL cholesterolio kiekį – blogojo cholesterolio, kuris kaupiasi arterijose ir gali sukelti užsikimšimus, padidindamas širdies priepuolio ar insulto riziką“, – įspėja ji.
Antroji mėsos rūšis – delikatesai ir dešrainiai, kuriuose gausu sočiųjų riebalų ir natrio. Didelis natrio kiekis gali sukelti aukštą kraujospūdį ir tinimus.
Dr. Oen-Hsiao taip pat pažymi, kad per didelis raudonos mėsos vartojimas padidina nutukimo ir vėžio riziką. Delikatesuose ir dešrainiuose dažnai yra nitratų, kurie, kaip įrodyta, prisideda prie vėžio ir aukšto kraujospūdžio.
Straipsnio nereikėtų laikyti medicininiu patarimu. Prieš priimdami bet kokius sprendimus, visada pasitarkite su gydytoju ir kreipkitės į specialistus.
