Tai kainuoja centus ir mažina cukraus bei cholesterolio kiekį kraujyje. Užtenka vos vieno valgomojo šaukšto per dieną ()
Nors jie maži ir iš pažiūros niekuo neišsiskiriantys, šiuose grūdeliuose slypi didžiulė maistinių medžiagų galia. Jie stebėtinai veiksmingai gali įvairiapusiškai palaikyti organizmą, todėl verta įtraukti juos į kasdienę mitybą, juolab kad tai padaryti visai nesunku.
© Marek Kupiec (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/close-up-shot-of-sunflower-seeds-9974507/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Šios kuklios sėklos gali būti vienas vertingiausių ir tuo pačiu lengvai prieinamų užkandžių, kuriam tikrai verta atrasti vietos kasdienėje mityboje. Turtingos maistingųjų medžiagų, jos yra vertinga pagalba geresnei savijautai ir daugybės ligų profilaktikai. Ir tai dar ne visos jų naudos – todėl verta atidžiau pažvelgti į saulėgrąžų sėklas, nes būtent apie jas čia kalbama.
Saulėgrąžų sėklos – mažos, bet galingos
Nedidelės, pilkos, būdingo pailgo pavidalo sėklos yra labai populiarios, tačiau vis dar per retai įtraukiamos į kasdienę mitybą. Jos išsiskiria intensyviu skoniu, lengvu prieinamumu ir plačiu panaudojimu. Tačiau didžiausias jų privalumas – gausu maistinių medžiagų, už kurias tavo organizmas tikrai bus dėkingas.
Saulėgrąžų sėklos garsėja pirmiausia tuo, kad yra puikus nesočiųjų riebalų rūgščių, įskaitant omega-6, šaltinis. Šios rūgštys padeda palaikyti sveiką širdies veiklą ir lipidų pusiausvyrą. Ne mažiau svarbus ir vitaminas E, dar vadinamas „jaunystės vitaminu“, kurio gausu saulėgrąžose – 100 g produkto yra net 35 mg vitamino E.
|
Nors mažos, saulėgrąžų sėklos taip pat turtingos augalinių baltymų, mineralų, tokiais kaip magnis, fosforas ir selenas, bei kitų vitaminų, tarp jų – B grupės vitaminų. Negalima nepaminėti ir skaidulų, kurios itin svarbios tinkamam virškinimo sistemos darbui.
Kuo naudinga valgyti saulėgrąžų sėklas? Širdies ir kraujospūdžio palaikymas
Saulėgrąžų sėklose randama ir fitosterolių – augalinių medžiagų, savo struktūra panašių į cholesterolį. Kartu su jau minėtomis nesočiosiomis riebalų rūgštimis jie padeda mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Todėl saulėgrąžų sėklas verta įtraukti į mitybą norint palaikyti širdies ir kraujotakos sistemos sveikatą bei mažinti aterosklerozės riziką.
Reguliarus saulėgrąžų vartojimas taip pat prisideda prie normalaus kraujospūdžio palaikymo. Dėl sėklose esančio magnio ir kalio jos ypač naudingos žmonėms, turintiems padidėjusį kraujospūdį, nes gali padėti jį sumažinti.
Be to, saulėgrąžų sėklos skatina medžiagų apykaitą ir gerina virškinimą. Dėl turtingos sudėties jos rūpinasi odos ir plaukų būkle, o antioksidantai mažina uždegiminius procesus ir stiprina imunitetą.
Saulėgrąžų sėklos svarbios ir cukraus kiekio kraujyje kontrolei – reguliarus jų vartojimas gali padėti stabilizuoti gliukozės svyravimus. Tad saulėgrąžos gali būti puikus subalansuotos mitybos priedas, kuris kartu su kitais sveikais įpročiais prisidės prie geresnės savijautos ir bendros organizmo būklės.
Kaip valgyti saulėgrąžų sėklas? Universalus priedas prie patiekalų arba sveikas užkandis
Saulėgrąžų sėklos – itin sveikas produktas, suteikiantis daug naudingųjų medžiagų, tačiau gana kaloringas. Todėl svarbu įvertinti jų kiekį kasdienėje mityboje – 100 g sėklų turi net apie 580 kalorijų.
Optimalus dienos kiekis – maždaug 30 g.
Jas galima įtraukti į mitybą įvairiai. Tinka valgyti žalias kaip užkandį, berti į avižinę košę, jogurtą, salotas ar ant sumuštinių. Puikiai tinka ir lengvai paskrudintos – kaip priedas prie įvairių patiekalų. Jas galima dėti į naminę duoną, kepinius, granolą ar net gaminti iš jų užtepėles sumuštiniams.
