Šokolado gamintojai sako – gana. Planuoja šokolado revoliuciją. „Jis pasikeis amžiams“ ()
Artėjantis Kalėdų sezonas yra pats šokolado gamintojų sezono įkarštis.
© Pxhere (atvira licencija) | https://pxhere.com/nl/photo/898525
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Šiais metais kakavos pasiūla vėl neatsilieka nuo paklausos. Nebeužtenka mažinti pelno maržas ir perkelti padidėjusias sąnaudas vartotojams. Gamintojai ieško būdų, kaip išvengti kainų kilimo. Vienas iš tokių variantų – gaminti šokoladą iš kitų ingredientų. Tačiau gali būti, kad tada teks atsisakyti pavadinimo.
Pasaulinės kakavos pasiūlos trūkumą daugiausia lemia nepalankios oro sąlygos Vakarų Afrikoje – Dramblio Kaulo Krante ir Ganoje – pagrindinėse augintojose. Lapkritį kakavos tonos kaina svyruoja nuo 5 000 iki 5 200 JAV dolerių. Siekdami išvengti daugelį metų trunkančių neramumų pasaulinėje kakavos rinkoje, didžiausi pasaulio šokolado gamintojai ieško naujų technologijų pagalbos.
Šveicarijos bendrovė „Barry Callebaut“, viena didžiausių šokolado gamintojų pasaulyje, lapkritį paskelbė apie susitarimą su Vokietijos maisto technologijų novatoriška įmone „Planet A Foods“.
|
„Ilgalaikė komercinė partnerystė susijusi su šokolado be kakavos linija“, – teigė šveicarai.
Vokiečiai sukūrė formulę šokoladui gaminti iš vietinių ingredientų, tokių kaip saulėgrąžų sėklos, augaliniai riebalai ir cukrus. „Barry Callebaut“ taip pat paskelbė apie partnerystę su Ciuricho universitetu, daugiausia dėmesio skirdama laboratorijoje auginamai kakavai.
„Mondelez“ taip pat tikisi apeiti rinkas, kurioms įtakos turi klimato ir politiniai pokyčiai. Pasaulinė maisto produktų bendrovė, gaminanti „Milka“ ir „Toblerone“, jau keletą metų tyrinėja būdus, kaip išgauti kakavą be augalų auginimo. Praėjusiais metais bendrovė įsigijo „Celleste Bio“ – startuolio, gaminančio kakavą laboratorijoje, – akcijų paketą. Savo interneto svetainėje „Celleste Bio“ teigia, kad iš vienos kakavos ankšties gali pagaminti toną kakavos sviesto.
Garsaus šokolado gamintoja „Lindt & Sprüngli“ taip pat ieško sprendimo. Šveicarijos bendrovė, turinti daugiau nei 175 metų tradicijas, įsigijo akcijų paketą „Food Brewer“ – startuolyje, kurio specializacija – ląstelių kultūros. Augalai – šiuo atveju laboratorijoje auginama kakava – auginami patalpose vadinamuosiuose bioreaktoriuose, maitinamuose cukrumi, vitaminais, mineralais ir kitomis maistinėmis medžiagomis.
Natūralūs ingredientai, tokie kaip vynuogių ir saulėgrąžų sėklos, naudojami šokolado alternatyvoms be kakavos gaminti. Kitas šokolado pakaitalas yra saldžiųjų pupmedžių, augančių Viduržemio jūros baseine – Ispanijoje, Italijoje ir Graikijoje, ankščių minkštimas. Jis saldus ir tiek skoniu, tiek išvaizda primena kakavą. Jame taip pat gausu maistinių medžiagų, mineralų ir vitaminų. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad be palankių kainų šie pakaitalai yra tvaresni – jie auginami arčiau gamybos įrenginių ir sunaudoja mažiau vandens.
Teisiniai reikalavimai gali trukdyti alternatyvių šokoladų gamybai. Pagal Europos kakavos ir šokolado gaminių standartus, šiuose produktuose turi būti ne mažiau kaip 35 % kakavos sausųjų medžiagų, iš kurių ne mažiau kaip 18 % turi būti kakavos sviestas, o ne mažiau kaip 14 % – neriebalinės kakavos sausosios medžiagos (Direktyva 2000/36/EB). Jei proporcijos yra mažesnės, produktas negali būti vadinamas šokoladu. Todėl alternatyvų šokoladą gali tekti pervadinti.
