5 praktiški gydytojos patarimai, kaip apsisaugoti nuo koronaviruso ir gripo - padaryti nesunku, o rezultatas gali būti labai geras  ()

Vis labiau po visą pasaulį plintantis naujasis koronavirusas įrodo, kokie esame pažeidžiami, kai kalba pasisuka apie sveikatą. Susirūpinimas įnešė ne tik daug nerimo ir sumaišties, bet ir priminimą, kad būtent nuo imuninės sistemos priklauso mūsų gebėjimas kovoti su ligomis. Stiprus imunitetas yra esminis sveikatos pagrindas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-02-11 5 praktiški gydytojos patarimai, kaip apsisaugoti nuo koronaviruso ir gripo - padaryti nesunku, o rezultatas gali būti labai geras  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Akivaizdu, kad virusai nesirenka konkrečių taikinių, o „šauna“ visur. Pasaulio šalys, suprasdamos, kad virusai gali pažeisti ne tik pavienius žmones, bet ir įkalinti ištisus miestus, imasi visų įmanomų saugumo priemonių, pradedant nuo medicininių kaukių dėvėjimo iki lėktuvų reisų iš/į Kiniją stabdymo ar privalomo karantino, pabuvojusiems viruso apimtoje šalyje. Žmonės skatinami vengti masinių susibūrimo vietų, be reikalo nevaikščioti po prekyvietes, laikytis higienos reikalavimų, rašoma pranešime spaudai.

Nors Lietuvoje kol kas siaučia tik gripas, nesame jokia išimtis, juolab apsaugoti nuo kitų virusų, tad galime daryti tik tai, kas nuo mūsų priklauso - ne tik saugotis, bet ir nuolat stiprinti savo imunitetą. Kad nereikia laukti virusų, infekcijų ar peršalimo ligų protrūkių ir būti jiems pasiruošus, kartoja visų įmanomų sveikatos sričių gydytojai. „Dažniausiai organizmą stipriname pavėluotai. Kai susergame puolame dideliais kiekiais vartoti vaistus, neretai pamiršdami į pagalbą pasitelkti veiksmingas natūralias imunitetą stiprinančias priemones“, - sako gydytoja Neringa Martinonienė, išskirianti pagrindinius veiksnius, kaip išvengti virusinių ligų:

1. Laikykitės higienos. Elementari rankų higiena sumažina tikimybę užsikrėsti pačiomis įvairiausiomis ligomis. Rankas reikėtų nusiplauti vos tik parėjus namo, prieš valgį. Naudokite rankų dezinfekavimo priemones. Neplautomis rankomis nereikėtų liesti veido, nosies, akių, burnos.

2. Saugokitės sergančiųjų. Virusinės ligos labiausiai plinta viešajame transporte dėl artimo kontakto su galimai sergančiais žmonėmis. Jei tokių pastebėjote, nebūkite arti, nusisukite, jei matote, kad kosėja ar čiaudi, stenkitės neįkvėpti oro. Jeigu turėjote kontaktą su sergančiuoju, grįžus reikėtų kruopščiai nusiplauti rankas, praplauti akis, taip pat ir nosį paprastu arba jūros vandeniu. Jei pajutote pirmuosius peršalimo simptomus, nesidrovėkite užsidėti medicininės kaukės. Ji taip pat tinka apsisaugoti nuo sergančiųjų. Čiaudėti reiktų prisidengus servetėle, kurią privalu tuoj pat išmesti, o kosėti reikėtų į sulenktą alkūnę. Bet kuriuo atveju, stenkitės prisidengti.

3. Venkite masinių susibūrimo vietų. Renginiai, prekybos centrai, poliklinikos, sausakimšos kavinės, kitos lankomos vietos yra pilnos aktyvių virusų židinių.

4. Pasirūpinkite kvėpavimo takų apsauga iš vidaus. Viena iš aktyviausių medžiagų, kovoje su bakterijomis ir virusais yra bičių produktas – pikis, dar kitaip vadinamas propolis. Bičių pikiu bitės kamšo avilio plyšelius, kad apsaugotų avilį nuo infekcijų. Panašiai propolis veikia ir žmogaus organizme. Pavyzdžiui, sučiulpus propolio tabletę su vitaminu C ir augalų ekstraktais, sudrėkiname kvėpavimo takus bei savotiškai padengiame gleivinę apsauginiu sluoksniu, neleidžiančiu patekti virusams. Be to, šios medžiagos dar ir stiprina imuninę sistemą.

5. Ilsėkitės gryname ore. Raskite laiko ne tik darbui, bet ir poilsiui bei ramybei, savo pomėgiams, būtinai miegui, kuris tiesiogiai prisideda prie imuniteto stiprinimo. Dažniau vėdinkite patalpas, grynas ir švarus oras – būtinybė. Pasivaikščiokite po mišką, pasidarykite iškylą prie upės, išsiruoškite į žygį dar nematytu maršrutu – juk taip pramogauti galime ir žiemą.

„Ne mažiau svarbu dažniau sau priminti apie bendras imunitetą stiprinančias taisykles, - teigia gydytoja N. Martinonienė. – Mankšta, grūdinimasis, sportas – tinka viskas, kas priverčia judėti. Taip pat pasistenkite mažiau naudotis liftais ir viešuoju transportu, palipkite ir paeikite pėsčiomis, kiek galite ilgiau – taip ir sveikiau, ir saugiau. Reiktų nepamiršti ir teisingos visavertės mitybos, kuri yra tiesus kelias į gerą savijautą. Padidinkite daržovių kiekį maisto racione, pirmoje dienos pusėje valgykite daugiau vaisių. Maitintis reikia ne tik sveikai, bet ir reguliariai“.

Gydytoja linki nepamiršti stiprinti savo imunitetą ir tuomet, kai esate sveiki: „Rūpintis savo sveikata kasdien turėtų tapti įpročiu. Juk taip galima ne tik nesusirgti, bet ir susirgus daug lengviau ir greičiau pasveikti. Būkite sveiki, ne už kalnų pavasaris!”.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(20)
(3)
(17)

Komentarai ()