Persirgus COVID-19 - prasideda sekantis kovos etapas: lieka tokių sveikatos problemų, kurių net gydytojai negali įveikti  (1)

Daug žmonių, kurie persirgo koronavirusu, patiria ilgalaikių sveikatos problemų, kurių gydytojai negali įveikti. Pasak mokslininkų tai rodo, jog koronavirusas nėra paprasta infekcija, jis pažeidžia daugybę organų, rašo newsru.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulyje daugėja žmonių, kurie sėkmingai pasveiko nuo koronaviruso, tačiau patiria ilgalaikių sveikatos problemų: juos kamuoja galvos ir širdies skausmai, atminties sutrikimai, nuovargis. Teigiama, kad gydytojai dar nežino, kaip gydyti „povirusinius“ simptomus.

Jungtinių Amerikos Valstijų socialinis judėjimas „Survivor Corps“ („Išgyvenusiųjų būrys“), vienijantis įveikusius koronavirusą, apklausė daugiau nei pusantro tūkstančio pasveikusių pacientų ir paskelbė dažniausiai jų po pasveikimo patiriamų sveikatos sutrikimų sąrašą.

Visi pasveikusieji pareiškė, kad juos kamuoja nuolatinis nuovargis. 66,8 proc. sakė, jog kenčia raumenų skausmus, 65,1 proc. kenčia nuo kvėpavimo nepakankamumo, 59 proc. turi dėmesio koncentracijos sutrikimų. 58,5 proc. respondentų fizinis aktyvumas sumažėjo, 57,6 proc. skundžiasi galvos skausmais, 49,9 proc. kamuoja nemiga, 47,6 proc. jaučia nerimą, 45,6 proc. turi atminties problemų, 41,9 proc. patiria galvos svaigimą.

Iki trečdalio pacientų, kurių ligos eiga buvo lengva ir nereikėjo gultis į ligoninę, visgi nesugebėjo per tris savaites atgauti tos sveikatos, kurią turėjo iki diagnozės nustatymo.

Iš viso respondentai paminėjo 98 skirtingus sveikatos sutrikimus, kuriuos patyrė po susirgimo COVID-19. Tarp jų yra ir triukšmas ausyse, traukuliai, sutrikęs regėjimas, naktinis prakaitavimas, skausmai rankose ir kojose.

Šios apklausos rezultatus išanalizavo Indianos universiteto Medicinos mokyklos medicinos mokslų daktarė docentė Natalie Lambert ir Kolumbijos universiteto Irvingo medicinos centro mokslininkė Wendy Chung.

Šis tyrimas tapo dar vienu įrodymu, kad COVID-19 yra ne tik kvėpavimo takų susirgimas, bet ir gali daugeliui organų sukelti ilgą laiką trunkančius pažeidimus.

Viena iš koronavirusu persirgusių ir vėlesnių komplikacijų patyrusių pacienčių tapo paramedikė iš Floridos Karyn Bishof. Ji „Yahoo Life“ pasakojo, kad kovo pabaigoje jai pradėjo skaudėti gerklę, ėmė pykinti, užklupo nuovargis. Koronaviruso testas buvo teigiamas. Moteriai pranešė, kad jos ligos eiga buvo lengva, tačiau ėjo savaitės, o simptomai neišnyko.

Praėjus daugiau nei keturiems mėnesiams paramedikę vis dar kamuoja nuolatinis nuovargis, vis atsiranda naujų negalavimų. K.Bishof pasakojo, kad ją kamuoja galvos skausmai, buvo sutrikusi atmintis, vargina nesibaigianti sloga ir užgulta nosis, skausmai krūtinės ir širdies plote, dusulys. „Ir šį sąrašą galima tęsti“, – sakė ji.

Tyrėjų duomenimis, apie ketvirtis visų ilgalaikių koronaviruso pasekmių yra susiję su skausmu. Taip pat būna pažeidžiama centrinė nervų sistema ir galvos smegenys, akys, oda. Yra spėjimų, kad koronavirusas pažeidžia skydliaukę ir sukelia pernelyg didelį hormonų išsiskyrimą. Taip pat žmonės skundžiasi, kad po pasveikimo nuo koronaviruso praėjus keliems mėnesiams jiems pradeda slinkti plaukai.

Tiesa, gydytojai viliasi, kad šiuos simptomus, pritaikius tinkamą gydymą, pavyks įveikti.

Tačiau gydytojai taip pat teigia, jog tokių simptomų, kurie kamuoja koronavirusą jau įveikusius pacientus, neužtenka, kad juos reikėtų guldyti į ligoninę.

„Iki tol, kol nebus atlikta daugiau tyrimų, kurie padės suprasti, kodėl žmones kamuoja šie ilgą laiką trunkantys simptomai ir kaip juos gydyti, tūkstančiai koronavirusu persirgusių žmonių toliau kentės namuose“, – sakė televizijos kanalui NBC viena COVID-19 įveikusi moteris.

Leidinys „Time“ rašo, kad kol kas gydytojai nežino nei ilgalaikių koronaviruso sukeltų pasekmių priežasčių, nei būdo, kaip jas gydyti. Viena iš hipotezių teigia, kad, nepaisant išgijimo, virusas išlieka organizme viena ar kita forma ir kelia nuolatines problemas. Kita hipotezė tvirtina, kad koronavirusas žmogaus imuninę sistemą priverčia dirbti visa jėga, net ir tuomet, kai infekcija praeina.

Šiuo metu dar neaišku, kuri iš šių hipotezių yra teisinga ir kodėl vieni pacientai pasveiksta per kelias dienas, o kiti kankinasi mėnesius.

Be to, kai kurie gydytojai bando ligonius įtikinti, jog negalavimų priežastys yra tik psichologinės. 28 metų Marcusas Tomoffas iš Tampos sakė, kad jau antrą mėnesį jaučia nuovargį, skausmus nugaroje ir krūtinėje, nerimą, jį nuolat pykina, bet šių simptomų rimtai nevertina ne tik jo draugai, bet ir gydytojai.

„Keletą kartų verkiau atėjęs pas savo gydytojus, bet jie man sakė, kad aš jaunas, išsikapstysiu“, – sakė M.Tomoffas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(6)
(8)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: