Kaip vyksta auglių angiogenezė? (Video)  (2)

Angiogenezė – tai naujų kraujagyslių formavimasis, kuriomis augantis piktybinis navikas aprūpina save krauju. Selektyvus šio proceso slopinimas yra vienas iš būdų, kuriuo medikai kovoja su vėžiu. Šiame video galėsite sudalyvauti virtualioje "kelionėje", parodančioje navikinės angiogenezės biologinę prigimtį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sveikame organizme angiogenezės procesas yra griežtai kontroliuojamas ir vyksta tik žaizdų gijimo, menstruacijų, nėštumo metu. Naujausi tyrimai rodo, kad angiogenezė yra vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių piktybinio naviko augimą, skverbimąsi į kitus organus bei metastazavimą. Kadangi piktybinio naviko augimui reikalingas geras aprūpinimas krauju, šiuos poreikius užtikrina angiogenezė, kurią, kaip nustatyta, stimuliuoja pačios vėžio ląstelės, išskirdamos tam tikras medžiagas. Angiogenezė būdinga daugeliui navikinių ir nenavikinių ligų (reumatoidiniam artritui, išsėtinei sklerozei, LOPL, psoriazei ir kt.). Šis procesas turi lemiamą reikšmę didesniems nei kelių milimetrų augliams ir metastazių susiformavimui kitose kūno dalyse. Vėžio ląstelės pasinaudoja kraujo kūneliais kaip nešėjais - nukeliavusi į kitą vietą piktybinė ląstelė gali įsitvirtinti ir pradėti formuoti naują auglį. Todėl tokiu atveju angiogenezės sustabdymas reikštų pačio vėžio sustabdymą - nesiformuojant naujoms naviką maitinančioms kraujagyslėms, būtų pagreitinama jo žūtis dėl „kraujo bado“.

Šis video yra tik vienas iš kelių kompiuterinės animacijos šedevrų, kuriuos biotechnologijų kompanija "Amgen" pristatė praėjusį trečiadienį startavusioje savo naujausioje internetinėje svetainėje. Šių video ciklas skirtas paaiškinti kraujagyslių audinių augimo procesą (angiogenezę), kaip jis siejasi su vėžiu ir kokie yra potencialūs jo kontrolės būdai.



(2)
(0)
(2)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: