Kaip surasti kokybiškas padangas savo automobiliui?  ()

Įvairių gamintojų siūlomos automobilių padangos, dažniausiai pagamintos naudojant panašias medžiagas ir gamybos technologijas, todėl net jų nežinant yra aišku, kad jų našumas ir kokybė skiriasi. Ką tau reikėtų žinoti apie padangas ir jų charakteristiką, pasirenkant geriausią komplektą, skaityk šiame straipsnyje!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kokia yra padangų kokybė ir pagal kokius parametrus ji nustatoma?

Padangų kokybė savaime yra visiškai abstraktus terminas. Iš esmės padangai yra priskiramos tam tikros ypatybės, kurios nurodo jų našumą atitinkamose vairavimo sąlygose. Šios savybės įtakoja ne tik padangos sukibimą ir saugumą, bet ir komforto lygmenį ir ekonomiškumą eksploatacijos laiku.

Padangų žymėjimas ir parametrai

Naujos padangos paprastai yra žymimos standartiniu ženklinimu, kuris informuoja pirkėją apie ypatybes ir tinkamumą tam tikromis vairavimo sąlygomis. Padangų kokybę ir atitikimą Jūsų poreikiams galima nuspręsti pagal šiuos parametrus, nurodytus prie kiekvieno padangų modelio:

  • Sukibimas – nurodo padangos sukibimą su šlapiu kelio paviršiumi. Sukibimas dalinamas į 7 klases,  iš kurių - A klasei priklauso geriausias sukibimo lygmuo, G klasei – prasčiausias.
  • Degalų suvartojamas – nurodo padangų pasipriešinimo riedėjimui atsparumą ir degalų ekonomiškumo lygį. Dalinama į  7 klases – A klasei yra mažiausias degalų sunaudojimas, G klasei – pats didžiausias.
  • Triukšmo lygis – nurodo padangų skleidžiamą triukšmą esant 80 km/ h greičiui, matuojamo decibelais (dB).  Kuo aukštesnis šis skaičius, tuo didesnis triukšmo lygis. Aukštas padangų triukšmo lygis pablogina komforto lygį automobilio salone, taip pat padidina bendrą aplinkos triukšmo lygį.

Padangų atitikimas naudojimo sąlygoms

Kokias padangas pasirinkti, važiuojant Lietuvos keliais? Šiuo klausimu nėra vienareikšmiško atsakymo, nes mūsų klimato sąlygos yra permainingos, todėl yra keletas dalykų, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį, prieš įsigyjant naują komplektą atitinkamam sezonui :

  • Kelio paviršius – jei daugiausiai važiuojate asfalto danga, pasirinkite padangas su smulkesniu protektoriaus raštu, kuris leis išsaugoti didesnį sukibimo plotą ir pagerinti valdomumą ir stabdymą. Jei dažniausiai važiuojate žvyrkeliais, pasirinkite grubesnį protektoriaus dizainą.
  •  Oro sąlygos – ne paslaptis, kad mes turime įvairiausias oro sąlygas, todėl svajones apie vieno universalaus padangų komplekto tinkamumą, galite pamiršti. Padangų specialistai rekomenduoja pasirinkti padangas, atitinkančias vairavimo sąlygas ir metų laikus, vasarą – vasarines, žiemą – žiemines padangas.

Padangų pasirinkimas pagal transporto priemonės tipą ir modelį

Kiekvienam konkrečiam automobilio modeliui yra gamintojo rekomenduojami  padangų parametrai, pagal kuriuos galima optimaliai pasirinkti padangas. Jei automobilis vis dar yra su gamykliniais ratlankiais, rekomenduojama pasirinkti tokio pačio dydžio padangas, su kokiomis Tavo automobilis atkeliavo iš gamintojo.

Gamintojo nurodyti parametrai yra ant lipduko, kuris paprastai yra vairuotojo durelių pusėje arba automobilio savininko knygelėje. Atminkite, jei sumontuosite naujas padangas, kurios skirsis nuo rekomenduojamų parametrų – automobilio vairavimas, saugumas ir ekonomija gali gerokai sumažėti!

Padangos pagal automobilio gamintoją

Dauguma padangų interneto parduotuvių, kaip pvz. Padangos1.lt, palengvina padangų paieškas, siūlydami jas rinktis pagal automobilio markę ir modelį. Ši opcija yra patogi,  jei ieškai padangų internete ir Tavo automobilis vis dar yra su gamyklos komplektacijos ratlankiais. Įvedus automobilio gamintoją, modelį, gamybos metus ir variklio talpą, gausi tų padangų pasiūlymą, kuris yra tinkamiausias nurodytam  automobiliui.

Išmatavimai ir žymėjimai

Jei esi nusprendęs padangas įsigyti internete, o ne parduotuvėje, kur nėra galimybės jas apžiūrėti gyvai, viskas ką tau reikia žinoti yra padangų išmatavimai. Tikrai esi matęs informaciją, kuri yra nurodyta ant padangų šoninių sienelių. Tarkime, kad ant padangos matoma ši informacija apie padangos dydį – 205 /45 R17 93W. Šios padangos dydžio iššifravimas yra toks:

205 – padangų plotis mm

45 – Padangų aukščio/ pločio santykis arba profilis. Padangų aukštis nurodomas procentuose nuo padangos pločio – šiuo atveju 45 %. Didesnis procentas nurodo aukštesnio profilio padangą, žemesnis – žemesnę. Jei santykis nėra nurodytas, pavydžiui 185/ R14C, tai ji yra 80 – 82 % ir vadinama pilno profilio padanga;

R – radialinio tipo padanga. Tai yra šiuolaikinė padangų gamybos technologija, kuri standartiškai taikoma visoms padangoms;

17 – ratlankio skersmens dydis coliais, kuriam konkreti padanga tiks. Pavyzdžiui, padanga su indeksu R16 tiks 16, bet R18 – 18 colių skersmens ratlankiams.

93 – apkrovos indeksas. Tai maksimalus apkrovos lygis kilogramais, kurį gali atlaikyti viena padanga. Lengviesiems automobiliams jos paprastai gaminamos su atsarga. Kiekvienas iš indekso skaičių atitinka konkretų svorį pagal LI (Load Index) lentelę. Padanga su apkrovos indeksu 93 , išlaiko 650 kg apkrovą.

W – greičio indeksas. Greičio indeksas yra raidė, nurodanti, kuriai, iš greičių indeksų lentelės nurodytų raidžių, padanga yra tinkama.

Kainos ir kokybės atitikimas

Padangų kaina atitinkama – brangesnės padangos nuo žinomų prekių ženklų paprastai reiškia taip pat ir geresnius našumo ir saugumo rodiklius. Naujas padangas pagal jų kainas, galima skirstyti į keturias klases : 

  • Premium
  • Verslo
  • Vidutinė
  • Ekonominė

Jei biudžetas leidžia, naujas padangas pasirinkti rekomenduojama  iš aukščiausios klasės prekių ženklų, tokių kaip Michelin, Pirelli, Goodyear, Yokohama, Dunlop pasiūlos, nes šių gamintojų padangos gaminamos pagal naujas technologijas ir paprastai yra nepriklausomų padangų testų nugalėtojų tarpe. Jei padangų įsigyjimui prieinamos lėšos yra mažesnės, rekomenduojame pasirinkti iš žemesnės klasės   prekių ženklus, kuriems taip pat yra geri testų rezultatai ir tik specifiškais parametrais skiriasi nuo aukštesnės klasės prekių ženklų, pvz. , Sailun, Falken, GT Radial, Hankook, Toyo, Vredestein ir t.t.

Geriau konsultuokitės su padangų specialistais!

Įsigyti padangas internete šiuo  metu yra labai lengva, todėl jei nesi iki galo įsitikinęs kokios naujos padangos Tau bus tinkamiausios, kreipkis į padangų specialistus, tokius kaip Padangos1.lt ir gauk profesionalią konsultaciją. Tada būsi tikras, kad nepermokėsi ir būsi suradęs sau ir savo automobiliui tinkamiausią padangų komplektą!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: