Žemės valanda keliauja per pasaulį  (0)

Pirmieji Žemės valandą šiandien pasitiko ir šviesas valandai užgesino Čathamo salų gyventojai (6.45 val. Lietuvos laiku). Vėliau Žemės valanda pasiekė Oklandą (7.30 val.) ir Sidnėjų (9.30 val.) - miestą, kuriame prieš 4 metus ir gimė idėja atkreipti pasaulio dėmesį į spartėjančią klimato katą, valandai išjungiant šviesas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skriedama aplink pasaulį, Žemės valanda šiandien bus sutikta Kinijoje, Tailande, Indijoje, Rusijoje, Anglijoje, Graikijoje, Italijoje, Prancūzijoje, galiausiai JAV ir Kanadoje. Iš viso pasaulinėje iniciatyvoje šiemet dalyvaus rekordinis skaičius – 125 šalys, 3483 miestai ir miesteliai, tarp jų 56 sostinės.

Į Lietuvą Žemės valanda šiandien ateis pirmą kartą. Vienai valandai Lietuvoje užges vienintelis miestas – Druskininkai. Druskininkiečiai rinksis prie M. K. Čiurlionio paminklo, kur 20.30 val. bus duotas startas viso miesto užgesinimui.

Vieningą šviesos išjungimą Druskininkuose koordinuos daugiau nei 20 patrulių skirtingose miesto lokacijose. Tamsoje Žemės valandą skendės Druskininkų bažnyčia ir cerkvė, Vilniaus alėja, savivaldybės pastatas, didžiausias sveikatingumo ir poilsio kompleksas „Grand SPA Lietuva“, viešbutis „Europa Royal Druskininkai" ir Druskininkų vandens parkas. Unikalų įvykį fiksuos fotografai, jis bus filmuojamas iš malūnsparnio. Vaizdo medžiaga kartu su vaizdais iš viso pasaulio bus perduota pasaulinės iniciatyvos Žemės valanda organizatoriams – WWF (World Wide Fund of Nature) atstovams.

„Ekoinstitutas“ ir Lietuvos jaunimo organizacijų taryba kviečia žmones paminėti Žemės valandą didžiųjų Lietuvos miestų aikštėse, kur 20 val. 30 min. iš žvakučių bus formuojamas skaičius 60 – tokiu būdu primenant, kad Žemei skiriama atokvėpio valanda. Vilniuje Žemės valanda bus minima Rotušės aikštėje, Klaipėdoje – Atgimimo aikštėje.

Iniciatyvos Žemės valanda koordinatoriai Lietuvoje džiaugiasi nepaliaujamai plūstančia Lietuvos žmonių parama idėjai ir dėkoja visiems piliečiams, nevyriausybinėms organizacijoms ir verslo įmonėms, kurios, suprasdamos savo atsakomybę ir vaidmenį dėl žmogaus poveikio gamtai,  savanoriškai jungiasi prie akcijos.

KELETAS FAKTŲ IŠ PASAULIO

•    Afrikos žemyne šiemet Žemės valandoje dalyvaus 14 šalių, pernai jų buvo tik 5.

•    Senegalo sostinėje Dakare ir  Zimbabvėje prie Viktorijos krioklių šimtai jaunų žmonių susirinks ir uždegs žvakes.

•    Namibijos nacionalinių parkų stovyklautojai Žemės valandą švęs vakarieniaudami žvakių šviesoje. Panašioje iniciatyvoje dalyvaus ir Kenijos, Botsvanos bei Zambijos parkų stovyklautojai.

•    Londone tamsoje skendės Pikadilio aikštė, Tauerio tiltas, Bekingemo rūmai ir Ministro Pirmininko būstinė. Paryžiaus įžymybės taip pat skendės tamsoje: Katedra, Eifelio bokštas, Triumfo arka, Luvras ir visi Senos tiltai.

•    Brandenburgo vartų užtemimas taps pagrindiniu Žemės valandos įvykiu Vokietijoje. Šviesos užges Miunchene ir Hamburge.

•    Futbolo klubai „Valencia" ir Madrido „Real" iniciatyvoje dalyvaus bendradarbiaudami su žymiu ispanų filmų režisierium Pedru Almodovaru.

•    Austrija, kaip ir Lietuva, Žemės valandoje šiemet dalyvaus pirmą kartą. Šviesos užges Vienoje ir daugelyje kitų Austrijos miestų.

•    Žemės valandą šiandien tamsoje taip pat skendės: Trevi fontanai ir Koliziejus Romoje, Pizos bokštas, Atėnų Akropolis, Valetos uostas Maltoje, Briuselio „Atomiumas“ ir 243 Belgijos miestai, didžiausias Oslo verslo biurų pastatas „Postgirobygget“, viešbutis „Plaza Oslo“ ir kiti aukščiausi Oslo pastatai, daugiau kaip 100 pastatų Seule, Aziją ir Europą jungiantis Bosforo tiltas Stambule, Piramidės ir Sfinksas, Omano tvirtovė ir Kairas, pasaulio aukščiausias pastatas Dubajuje, Pietų Korėjos Prezidento rezidencija, 97 proc. Australijos valstybinių pastatų, Empire State dangoraižis, Las Vegaso šviesos ir Aukso Vartų tiltas JAV bei daugybę kitų lankomiausių ir svarbiausių pasaulio pastatų ir vietų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: