3D spausdinimas juvelyrikoje – naujovė, pakerėjusi daugelį: kodėl šie papuošalai tokie populiarūs?  ()

Juvelyrikos industrija – kaip ir bet kuri kita – nestovi vietoje ir keičiasi. Štai pastaraisias metais vis labiau populiarėja išskirtiniai, 3D spausdintuvu pagaminti papuošalai. Šiandien šių modernių papuošalų rinka verta kiek daugiau nei 8 milijardų, o ekonomistai skaičiuoja, kad ji tik augs ir dešimtmečio pabaigoje bus verta beveik 23 milijardų JAV dolerių. O kodėl jie tokie populiarūs?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galima pagaminti net pačius sudėtingiausius dizainus

Ši technologija leidžia įgyvendinti net pačias beprotiškiausias kūrėjų fantazijas, todėl kai kurie atspausdinti papuošalai pasižymi unikalumu ir itin sudėtingomis detalėmis. Mat visas dizainas yra kuriamas kompiuteriu, kuriuo išgauti kompleksiškas, ypatingo kruopštumo reikalaujančias formas išgauti yra kur kas lengviau nei tiesiog ranka ar mašina, kurią dažnai naudoja juvelyrai. Vėliau šis dizainas yra tiesiog atspausdinamas.

Naudojami net brangiausi metalai

Dažniausiai šie papuošalai gaminami naudojant plastiką, stiklą, metalą. Tačiau rinkoje galima rasti ir 3D papuošalų, pagamintų iš sidabro, platinos ar aukso. Tokios technologinės galimybės, be abejonės, taip pat nulėmė šių dirbinių populiarumą rinkoje. Šie papuošalai – kaip ir tradiciniai – gali būti geltono, raudono, balto aukso. 

Trumpesnė ir lengvesnė gamyba

Kita priežastis – šių papuošalų gamyba užtrunka kur kas trumpiau nei tradicinių. Tokį papuošalą, jeigu jo dizainas nėra itin kompleksiškas, kūrėjas gali pagaminti ir per 1–2 dienas. Žinoma, jei dizainas yra itin detalus ar sudėtingas, vien dizaino kūrimas gali užtrukti ir keletą parų. 

 

Tačiau tai vis tiek užtrunka kur kas trumpiau nei tradicinių papuošalų gamyba – ypač rankų darbo juvelyrinių dirbinių. Taip pat šių papuošalų kūrėjai gali lengvai išbandyti, ar dizainas neturi trūkumų, ar bus tvirtas ir ilgaamžis – juk jiems tereikia savo dirbinį atsispausdinti. O štai juvelyrai turi gamintis prototipą – tai gali užtrukti beveik tiek pat ilgai, kiek ir tikrojo papuošalo gamyba. 

Mažesnė kaina 

Dėl paprastesnio ir kur kas trumpesnio gamybos 3D papuošalai yra pigesni nei tradiciniai juvelyriniai dirbiniai. Tai, be abejonės, nulėmė ir jų populiarumą – šiuos papuošalus dažnai renkasi norintys sutaupyti. 

Pirkėjai vis tiek ieško tradicinių papuošalų

Vis tik kad ir kaip naujoji juvelyrikos technologija populiarėja, tradicinių papuošalų nurungti greitu metu jai nepavyks. 2022 metais visa juvelyrikos industrija verta daugiau nei 340 milijardų JAV dolerių. Ir prognozuojama, kad ji gerokai augs – ekonomistų skaičiavimais, 2030 metais ji turėtų būti verta daugiau nei 500 milijardų JAV dolerių. 

 

Paaiškinimų, kodėl pirkėjams tradiciniais būdais pagaminti juvelyriniai dirbiniai vis dar yra pirmoje vietoje, galima rasti daug. Štai, vienas jų slypi ir žmonijos istorijoje – dar senų senovėje žmonės gamino papuošalus iš kaulų, gyvūnų dantų, kriauklių, medžių ir kitų dalykų, kuriuos pavykdavo rasti. Skirtingi papuošalai puošdavo vis kitą kūno vietą – visa tai būdavo daroma ne vien dėl grožio. Papuošalai jau tada simbolizavo tam tikrą vietą ir pareigas bendruomenėje. Tad natūralu, kad tam tikri juvelyriniai dirbiniai ir šiandien yra sėkmės ir statuso visuomenėje simbolis. Be to, juvelyriniai dirbiniai su brangakmeniais yra neatskiriami ir nuo klasikinio stiliaus, mat jie laikomi elegancijos ir kokybės simboliu. 

Žinoma, brangius ir kokybiškai pagamintus papuošalus žmonės sieja ne tik su statusu, bet ir turtu – ypač jei papuošalai inkrustuoti įvairiais brangakmeniais. O kai kurie brangakmeniai jau yra neatsiejami ir nuo tam tikrų progų – štai, pavyzdžiui, deimantai. Jie laikomi meilės simboliu – juk pamatę ant merginos piršto žiedą su deimantu iškart pagalvojame, kad ji greičiausiai susižadėjo. 

 

Ir, be abejonės, tokie papuošalai dėl savo kokybės ir ilgaamžiškumo yra laikomi puikiu palikimu ateinančioms kartoms. Nors paveldėtus, brangius ir kokybiškus papuošalus galima parduoti, jie turi neįkainojamą vertę – juk juos prieš tai nešiojo mums artimi žmonės. Dažnai itin brangius žiedus mamos perduoda ne tik savo dukroms, bet ir sūnums – tam, kad šie galėtų pasipiršti savo mylimai moteriai.

Jeigu ieškote kokybiškų ir kruopščiai iš įvairiausių pasaulio kampelių atrinktų papuošalų, jų rasite https://auksosala.lt/lt/.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: