Garso testas: ar galite miegoti šalia dulkių siurblio?  (10)

Veikiančio dulkių siurblio skleidžiamas garsas laikomas vienu iš labiausiai erzinančių. Tačiau Švedijos miego klinika atliko profesionalius testus, kurie įrodė, jog šalia veikiančio siurblio galima ir užmigti, ir neatsibusti jį netikėtai įjungus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Inicijuoti šį tyrimą “Electrolux” paskatino vartotojų elgesio analizė, parodžiusi, kad, augant žmonių užimtumui bei aktyvėjant socialiniam gyvenimui, jie nebeteikia reikšmės dulkių siurbimo laikui - jis atliekamas, kai atsiranda galimybė. Pavyzdžiui, itin užimtiems žmonėms tai gali būti ankstus rytas ar vėlus vakaras, o kūdikius auginančioms mamoms - laikas, kai vaikas užmiega. Dulkių siurblio suderinamumo su miegu testą atliko švedų miego klinika SDS Gotenburge. Du tiriamieji – vyras ir moteris - dvi naktis miegojo 125 cm nuo “UltraSilencer” siurblio. Testo metu buvo stebima, kaip tiriamiesiems sekasi užmigti greta veikiančio siurblio, taip pat kelis kartus per naktį – įvairiose miego stadijose – jis buvo išjungiamas ir įjungiamas. Naudojant elektroencefalografą, elektrookulografą ir elektromiografą buvo atliktos jų polisomnoramos, fiksuojančios objektyvią tiriamųjų miego būseną - smegenų aktyvumą, akių judesius bei širdies mušimo dažnį. “Tai būtų sunkus testas bet kokiam prietaisui, o juolab dulkių siurbliui. Tačiau tai reikalingas patikrinimas, ar mūsų pastangos kurti tylesnius prietaisus, nemažinant jų veikimo efektyvumo, yra vaisingos”,- sakė Henrikas Trobergas, “Electrolux” technologijų vadovas. Testas parodė, jog tiriamieji šalia veikiančio “UltraSilencer” sėkmingai užmigo dviem iš trijų atvejais. Taip pat 18 iš 21, t.y. 85 proc. visų atvejų, kai siurblys buvo įjungiamas jų miego metu, tiriamieji neatsibusdavo. Pasak H.Trobergo, tai labai svarbus pasiekimas, kai jau šiandien 50 proc. pasaulio populiacijos gyvena miestuose, neretai daugiabučiuose ir apsupti kaimynų. Be to, šiuolaikinis gyvenimas daliai žmonių sukuria nereguliarų darbo ir poilsio laiką bei sukelia stresą. „Taigi, jei „UltraSilencer“ netrukdo miegoti, reiškia, kad jis netrukdys ir televizorių žiūrinčiam partneriui, besiilsinčiam kaimynui ar miegiančiam kūdikiui“, - sako kompanijos technologijų vadovas.

Tyrimai rodo, jog net 60 proc. europiečių, siekiančių sumažinti garso taršą, pasirinktų tylesnius dulkių siurblius. Tuo tarpu nepriklausomo Vokietijos testavimo instituto SLG testai rodo, jog tik 68dB(A) garsą skleidžiantis  „Electrolux“ dulkių siurblys „UltraSilencer“ yra tyliausias rinkoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: