Nauja knyga apie paukščius "Klega miškai paukščių balsais"  (0)

„Niekur kitur nerasime tokios plunksnuočių įvairovės, nepatirsime tiek spalvų ir subtilių potėpių, tiek raibumų, kaip medžių rūmuose. <...> Vienokie balsai krykščia drėgname juodalksnyne, kitokie atliepia sausame beržyne, dar kitokie garsinasi gūdžiame eglyne ar saulėtame pušyne“, – pastebi naujos knygos „Klega miškai paukščių balsais“ autorius Alfonsas Kazitėnas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Klega miškai paukščių balsais“ – grožinis ir kartu pažintinis leidyklos „Lututė“ leidinys apie Lietuvos miškų paukščius. Knygos autorius – žinomas miškininkas ir žurnalistas, didelę gyvenimo dalį praleidęs miškuose, gamtininkams gerai pažįstamas iš daugelio leidinių ir straipsnių apie gamtą. Naujame spaudinyje savitu stiliumi, itin vaizdinga kalba aprašomi miške gyvenantys paukščiai, jų išvaizda, paplitimas šalyje, ekologinės ypatybės, mityba, migracija, aptariamos paukščių apsaugos priemonės. Kiekvieno paukščio aprašas grindžiamas ne tiek moksliniais faktais ir skaičiais, kiek turtingu ir lengvai kiekvienam skaitytojui suprantamu literatūriniu pasakojimu. Leidinyje spausdinami 58 spalvingi skaitiniai apie svarbiausius ir dažniausius Lietuvos miškų paukščius.

Alfonso Kazitėno knygoje nemažai dėmesio skiriama ir bendros Lietuvos miškų ir paukščių populiacijų būklės apžvalgai, įvertinimui. Trumpai, bet taip pat vaizdingai apžvelgiama šalies miškų būklė nuo senų prieškario ir pokario laikų iki šių dienų. Autorius nepamiršta pagrindinių miško paukščių tykančių grėsmių ir pavojų, ypač miškų ūkio veiklos padarinių sparnuočių populiacijoms. Skaitytojui gamtininkas pasakoja, kodėl senovėje Lietuvos miškuose giedojo kurtiniai, ūbavo didieji apuokai ir kodėl dabar reti tapo net vištvanagiai, tetervinai ir kiti paukščiai. Kartu autorius džiaugiasi, kad miškininkų samprata apie biologinę įvairovę pamažu didėja, kad Lietuvoje įsigali vis nauji ir tobulesni biologinės įvairovės apsaugos įstatymai.

Knyga „Klega miškai paukščių balsais“ gausiai iliustruota spalvotomis paukščių ir miško nuotraukomis. Tai puikus mokomasis pažintinis leidinys moksleiviams, studentams, miškininkams, medžiotojams ir visiems kitiems visuomenės sluoksniams, siekiantiems ir norintiems artimiau susipažinti su įdomiu ir įvairiu Lietuvos miškų paukščių pasauliu. Savitais, margais tarsi vešlūs mūsų vasaros žolynai pasakojimais autorius skaitytoją skatina ne tik geriau pažinti ir domėtis miško paukščiais, bet ir skiepija jam meilę, pagarbą visam miškui. Juk „kurčias miškas be paukščių“...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: