Studentų mokslinės idėjos - raktas į Europos ateitį  (10)

Gyvename globalizacijos amžiuje, kuriame viskas susieta ir problema tampa vienodėjimas - kultūrinis (visa apimantis pop), tautinis (greit nebeliks valstybių sienų - tapsime viena „broliška“ ES) bei mąstymo. Viskas taip bendra, jog pamirštamos atskirtys, o ypač atskirtis tarp mokslo ir visuomenės, kurios dėl šiuo metu pasaulyje vykstančių pokyčių negalime sau leisti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pakeisti siekia 53 Vilniaus universiteto fizikos fakulteto studentų mokslinė konferencija „Laisvieji skaitymai“ (tarptautinėje erdvėje pristatoma kaip „Open readings‘10“), kurią organizuoja Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto Studentų mokslinės draugija (VU FF SMD). Konferencijos tema – energetika, globaliniai klimato pokyčiai ir jaunųjų mokslininkų profesinė veikla, tikslas - ugdyti pilietišką, sąmoningą, ambicingą bei iniciatyvų Europos mokslinį elitą, skatinti atviras visuomenei plataus masto, pažangų požiūrį formuojančias jaunųjų mokslininkų diskusijas Europos ateičiai svarbiomis temomis.

Energetika ir globalūs pokyčiai

Laikraščių, žurnalų, internetinių svetainių antraštės, skelbiančios apie naftos ir gamtinių dujų išteklių spartų mažėjimą, didėjantį anglies dioksido kiekį, ozono sluoksnio  nykimą tarsi įspėja apie artėjantį chaosą. Deja, kiekvienas  kosmopolitiškas pasaulio pilietis dažniausiai nesiima jokių veiksmų, kol problema jo nepaliečia tiesiogiai. Gyvendami vidutinėje klimato juostoje ekosistemos pakitimus pajusime ne iš karto, tačiau su energetikos krize susidursime žymiai greičiau. Ignalinos atominės elektrinės uždarymas, "Leo LT" likvidavimas-sprendimai, turėsiantys įtakos Lietuvos energetikos ateičiai. Kaip tik šiuo laikotarpiu būtų naudinga atsinaujinančių energijos šaltinių sistema,galinti aprūpinti valstybę bent dalimi taip trūkstamos energijos. Todėl dabar kaip niekad yra svarbu populiarinti mokslinę mintį, užmezgant aktyvų dialogą ne tik su akademine, bet ir plačiąja visuomene, skatinti plačios apimties jaunųjų mokslininkų bendradarbiavimą Europos mastu siekiant spręsti kylančias(ir dar kilsiančias) problemas.

Kodėl verta dalyvauti?

Studentų mokslinė konferencija „Laisvieji skaitymai 10“  yra puiki terpė iniciatyviems Europos jauniesiems mokslininkams plėsti savo akiratį susiduriant su naujomis, kontraversiškomis idėjomis, diskutuoti neformalioje aplinkoje pagal „Cafe Scientifique“ modelį, ir gal netgi atrasti savo tolesnių mokslinių tyrimų kryptį.Tokios konferencijos ar  veikla studentų mokslinėse draugijose tapo  atspirtimi  į mokslo pasaulį ne vienam žymiausiam šiandienos Lietuvos mokslininkui. Dabartinis Vilniaus universiteto fizikos fakulteto dekanas, profesorius Vytautas Balevičius , studijų metais ne kartą dalyvavęs šioje konferencijoje teigė,jog „tokia veikla kiekvienam gamtos mokslų studentui  turėtų būti natūrali“, o jam pačiam netgi padėjusi rašant disertaciją. Fizinių mokslų daktaras Juozas Vaitkus, savo veiklą SMD pradėjęs jau pirmame studijų kurse, sakė, jog „drąsiausios idėjos gimsta jaunų mokslininkų tarpe“ ir pabrėžė globalinių pokyčių svarbą visuomenei. Energetikos temos svarbą, pasak profesoriaus Kimčio, puikiai įrodo visai neseniai Vilniaus universitete įsteigtas energetikos fizikos centras

Visus susidomėjusius gamtos mokslų Lietuvoje ir užsienyje studentus (bakalauro,magistro,doktorantūros)kviečiame dalyvauti studentų mokslinėje konferencijoje  „Open Readings‘ 10“ ir pristatyti savo vykdomus pačios įvairiausios tematikos mokslinius tyrimus.Geriausių pranešimų autoriai bus apdovanoti. Detalią informaciją apie konferenciją bei preliminarią dienotvarkę rasite internetiniu adresu: http://www.smd.ff.vu.lt/conference.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: