Atskleidė, kodėl žmonės būna neištikimi – priežastys gali nustebinti  ()

Neištikimi žmonės dažniausiai yra vertinami blogai, tačiau dėl to širdgėlos nejaučia – nauji tyrimai rodo, kad susituokę žmonės, kurie užmezga romaną, dėl savo neištikimybės dažnai jaučiasi puikiai ir retai kada jaučia kaltę. Dar labiau stebina tai, kad tyrimo autoriai nustatė, jog neištikimybę paprastai lemia visai ne meilės sutuoktiniui trūkumas ar sumažėjęs pasitenkinimas santuokiniu gyvenimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai apklausė apie 2000 registruotų „Ashley Madison“ – svetainės, kuri suveda susituokusius žmones, norinčius užmegzti romaną – vartotojų. Išanalizavę dalyvių atsakymus apie jų santuokos padėtį, motyvaciją neištikimybei ir bendrą pasitenkinimą gyvenimu, autoriai aptiko keletą netikėtų tendencijų.

„Žmonės turi įvairių motyvų apgaudinėti, – aiškina tyrimo autorius Dylanas Seltermanas. – Kartais jie apgaudinėja net jei jų santykiai yra gana geri. Čia nematome tvirtų įrodymų, kad romanai būtų susiję su prastesne santykių kokybe ar mažesniu pasitenkinimu santuokiniu gyvenimu“.

Įdomu tai, kad neištikimieji nurodė, jog labai myli savo sutuoktinį, ir retai kada kaip pagrindinę priežastį, dėl kurios apgaudinėja, įvardijo tokias problemas kaip pyktį ar įsipareigojimo kitam žmogui trūkumą. Tačiau maždaug pusė dalyvių teigė, kad su partneriu nebuvo seksualiai aktyvūs, o seksualinio pasitenkinimo stoką įvardijo kaip neištikimybės varomąją jėgą.

Nepriklausomybės ir didesnės seksualinės įvairovės troškimas taip pat išryškėjo kaip motyvuojantys veiksniai, o dauguma respondentų nurodė, kad jų nesantuokiniai ryšiai jiems teikia didelį pasitenkinimą.

„Populiariojoje žiniasklaidoje, televizijos laidose, filmuose ir knygose romanus turintys žmonės jaučia didelę moralinę kaltę, o šioje dalyvių imtyje to nepastebėjome“, – sako D.Seltermanas. – Seksualinio ir emocinio pasitenkinimo romanais rodikliai buvo aukšti. O apgailestavimo jausmas buvo mažas. Šios išvados atskleidžia sudėtingesnį vaizdą apie neištikimybę, palyginti su tuo, ką manėme žinantys“.

 

Autoriai atkreipia dėmesį, kad didžioji dauguma respondentų buvo vidutinio amžiaus vyrai, todėl neaišku, ar šis pasitenkinimo jausmas būdingas ir neištikimoms moterims.

Tyrime taip pat nedalyvavo nė vienas iš dalyvių partnerių, todėl neįmanoma pasakyti, ar tie, kurie yra apgaudinėjami, sutinka su savo neištikimų sutuoktinių komentarais.

Nepaisant to, D.Seltermanas sako, kad „išvada yra ta, kad išlaikyti monogamiją, ypač per visą žmonių gyvenimą, yra labai, labai sunku“.

 

„Žmonės tiesiog daro prielaidą, kad jų partneriai bus visiškai patenkinti seksu su vienu žmogumi ateinančius 50 savo gyvenimo metų, tačiau daugeliui žmonių tai nepavyksta“, – teigia tyrėjas.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Archives of Sexual Behavior“.

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()