Nuo ligų iki jausmo, kad kažkas vejasi: 10 dažniausiai pasitaikančių košmarų. Štai, ką jie reiškia  ()

Bėgate, bet nepajudate iš vietos. Krentate, bet taip ir nenusileidžiate ant žemės. Stebite, kaip jūsų mylimas žmogus išnyksta, bet nieko negalite padaryti. Jei esate kaip dauguma žmonių, galbūt jus jau išpylė šaltas prakaitas, prisiminus vieną iš šių košmarų. Nors sapnai yra be galo asmeniškas dalykas, yra košmarų, kuriuos esame sapnavęs dažnas iš mūsų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sunku daryti apibendrinimus apie košmarus, nes mokslininkai dar nesutarė, kodėl mes apskritai sapnuojame.

Tačiau yra pagrindiniai košmarų temų modeliai, kurie gali padėti suprasti, ką jūsų smegenys bando jais išreikšti. Šių šablonų supratimas galėtų būti atspirties taškas nustatant, su kokiomis emocijomis susiduriate savo pasąmonėje, rašo „Business insider“.

Štai 10 dažniausiai pasitaikančių košmarų.

10. Užkratas ir įvairūs gyviai

Baisių vikšrų, pelių ar kitų įvairių gyvų sapnavimas gali reikšti, kad žmogus ko nors bijo.

Tai taip pat gali būti reikšti, kad namuose jaučiatės nesaugūs, teigė Manheimo Vokietijoje Centrinio psichikos sveikatos instituto miego laboratorijos vadovas Michaelas Schredlis.

9. Miego paralyžiaus sukeltos haliucinacijos

Devintoje vietoje atsidūrė jausmas, kai sapnuojantis įtaria, kad netoliesie gali būti vaiduoklis, demonas ar ateivis.

Pasak Klivlendo klinikos, tokios haliucinacijos dažnai kamuoja žmones, kenčiančius nuo miego paralyžiaus. Šis nerimą keliantis miego sutrikimas pasireiškia, kai miego metu ramybę ir miegą palaikančios skirtingos smegenų dalys „nesusikalba tarpusavyje“.

„Tikėtina, kad šie siaubo filmų personažai yra jūsų smegenų, naudojančių pažįstamus kultūrinius simbolius, būdas pavaizduoti jūsų baimę tuo metu, – „The Guardian“ sakė Harvardo universiteto neurologas Balandas Jalalas.

8. Katastrofos

Gaisrai, potvyniai ar branduolinės katastrofos taip pat yra dažna košmarų tematika.

Stanfordo universiteto mokslininkas Richardas J.Correlis sako, kad tai gali reikšti bendrą žmogaus baimę dėl ateities, nes smegenys taip apmąsto tai, dėl ko nerimaujama.

Jei žmogus išties patyrę stichinę nelaimę, tai gali reikšti, jog smegenys taip bando susidoroti su išgyventa trauma.

7. Nerimo jausmas

Ar žinote tą jausmą, kai esate tikras, kad pamiršote kažką svarbaus, bet nežinote ką tiksliai?

 

Daugelis žmonių yra taip jautęsi sapne.

Pasak M.Schredlio, tyrime dalyvavę žmonės pasakojo jautęsi taip, tarsi žinotų, kad kažkas negerai, bet nežinotų kas, ir dėl to jautėsi dar nejaukiau.

6. Ginčai

Tarpasmeniniai konfliktai yra šešti pagal dažnumą pasitaikantys košmarai.

Pasak „Psychology Today“, šie sapnai gali simbolizuoti tam tikrą socialinį nerimą, kurį jaučiate dėl asmeninių santykių. Galbūt baiminatės būsimo pokalbio su kitu žmogumi arba sapne sprendžiate jau įvykusį konfliktą.

5. Ligos ir mirtis

Tokio tipo košmaruose sapnuojantieji pasakojo stebintys, kaip jie patys ar jų mylimas žmogus suserga, kenčia nuo ligos arba miršta.

Šie sapnai yra sudėtingi ir gali reikšti daugybę dalykų, priklausomai nuo to, ką asmeniškai išgyvenate.

Jie gali simbolizuoti bendrą ligos ir mirties baimę arba jausmą, kad nekontroliuojate savo asmeninės gerovės, anksčiau pranešė „Business Insider“. Tai taip pat gali būdas tvarkytis su sielvartu.

 

4. Sapnuojate, kad jus vejasi

Šiuose sapnuose jus gali persekioti žmogus, pikta būtybė arba kažkas, ko net nematote.

Pasak M.Schredlio, tai reiškia, jog žmogus dėl kažko nerimauja arba ko nors vengia.

3. Nelaimingi atsitikimai

Į šią plačią sapnų kategoriją įeina tokios temos kaip kritimas, automobilių avarijos, skendimas ir kt.

Tiesa, tyrimo metu paaiškėjo, kad vyrai gerokai dažniau nei moterys sapnavo, jog krenta.

Šie sapnai gali reikšti aukščio, vairavimo ar vandenyno baimę, taip pat – nevaldomumo jausmą, mirties baimę ar bejėgiškumą.

Tokie nelaimingų atsitikimų sapnai gali būti mūsų smegenų būdas dramatiškai išreikšti, kaip mes jaučiamės dėl savo mirtingumo, galimybių ar sveikatos.

2. Fizinė agresija

Sapnuojantys tokius sapnus žmonės gali jaustis atsidūrę fizinėje kovoje arba iš šono stebėti susiginčijusius kitus žmones.

 

10. Nesėkmė

Pirmoje vietoje pagal sapnuojamų košmarų dažnumą atsidūrė nesėkmė. Tai apima daug dalykų – nuo nesugebėjimo pasiekti tikslą iki vėlavimo, pasiklydimo, nesugebėjimo kalbėti, ko nors praradimo ar pamiršimo bei suklydimo.

Tai apima ir pernelyg stereotipinį sapną apie neišlaikytą egzaminą, kuris sudarė 3 proc. visų tyrime aprašytų košmarų.

Kadangi tai plati kategorija, galima pateikti daug įvairių interpretacijų. Egzaminų sapnavimas gali reikšti, kad nesate tikri dėl savo gebėjimų darbe ar namuose arba prisimenate tam tikrą nerimą keliantį įvykį, sakė M.Schredlis.

Taigi, jei sapnuojate šiuos scenarijus, gali būti, kad jaučiatės šiek tiek neužtikrintai dėl savo gebėjimų arba dėl to, kaip kiti žmonės galvoja apie jūsų veiklą.

Šio tipo košmarai gali atspindėti socialinį nerimą, tiesioginę smurto baimę arba susirūpinimą dėl to, kad esate pažeidžiami kitų žmonių kritikos, teigia M.Schredlis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(4)
(0)

Komentarai ()