Kodėl sapnuojame iškritusius dantis? Mokslas siūlo paaiškinimą  ()

Yra keletas sapnų, kuriuos, atrodo, sapnuoja beveik visi: kai ateiname į egzaminą visiškai pamiršę pasimokyti arba kai mus persekioja piktų kėslų turintis užpuolikas. Tačiau vienas iš mįslingiausių, tačiau stebėtinai dažnų košmarų yra susijęs su dantų netekimu – ir panašu, kad mokslas gali paaiškinti šį nelinksmą sapną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar 2018 m. Izraelio mokslininkai surinko 210 bakalauro studijų studentų dalyvauti sapnų analizės tyrime. Dalyviai užpildė klausimynus, skirtus įvertinti jų sapnų temas, taip pat psichologinio streso lygį ir miego kokybę.

Svarbu tai, kad tyrėjai taip pat apklausė dalyvius apie dantų dirglumą, prašydami atsakyti, ar jie kada nors miegodami griežia dantimis, ar atsibudę jaučia tempimo ar jautrumo jausmą dantyse, dantenose ar žandikaulyje. Tokiu būdu tyrimo autoriai siekė nustatyti, ar sapnai apie dantų iškritimą paprastai būna psichologinio streso išraiška, ar tai tiesiog realaus dantų sudirginimo atsispindėjimas sapnuose.

„Sapnai apie iškrentančius ar gendančius dantis, yra viena iš labiausiai paplitusių ir universaliausių tipinių sapnų temų“, – rašė tyrėjai ir paaiškino, kad apie 40 proc. žmonių bent kartą patiria tokius sapnus, o 8,2 proc. žmonių „šią kančią išgyvena reguliariai“.

Keista tai, kad šie sapnai neatitinka vadinamosios „tęstinumo hipotezės“, kuri teigia, kad mūsų sapnai turėtų tam tikru būdu atspindėti mūsų patirtį gyvenime. „Kitaip tariant, sunku paaiškinti, kodėl tiek daug žmonių sapnuoja apie dantų iškritimą, lūžimą ar gedimą, t. y. patirtį, kuri nėra itin dažna gyvenime“, – rašo tyrimo autoriai.

 

Šis akivaizdus neatitikimas per daugelį metų sukėlė daugybę interpretacijų, pradedant senovės graikų sapnų analizuotojo Artemidoro teorija, kuri dantų netekimą sapnuose siejo su finansinių skolų grąžinimu. Vėliau žydų raštų rinkinyje, žinomame kaip Talmudas, dantų iškritimas sapne buvo apibrėžiamas kaip pranašystė apie artėjančią šeimos nario mirtį, o psichoanalitikas Sigmundas Freudas tokius sapnus siejo su seksualinėmis temomis, pavyzdžiui, masturbacija.

Tačiau, įsigilinę į duomenis, tyrimo autoriai nustatė ryšį tarp tokių sapnų ir dantų sudirgimo pabudus, o tai rodo, kad šie sapnai iš tiesų gali būti fizinių pojūčių išraiška.

 

Tyrėjai taip pat nustatė, kad „sapnai apie krentančius ar gendančius dantis visiškai nesusiję su psichologiniu distresu“. Kitaip tariant, sapnai apie krentančius dantis gali būti visiškai nesusiję su psichinėmis ar emocinėmis problemomis ir atspindėti ne ką kitą, o tik realų kūno pojūtį.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Frontiers in Psychology“.

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: