Į paslaptingą olą Izraelyje patekę archeologai aptiko ypatingą lobį – nuo karo bėgusių turtuolių palikimą (Video)  ()

Izraelio senovės palikimo tvarkybos tarnyba suteikė retą progą apsilankyti Judėjos dykumoje esančioje vienoje iš Muraba‘ato olų, kuri yra uoloje, iškilusioje virš Negyvosios jūros Izraelio okupuotame Vakarų Krante.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnalistams taip pat leido įeiti į senovės olą. Patekti ant uolos virš Darageh kaimo įmanoma tik stačiu, akmenuotu taku. Ola – tikras lobis, joje gausu informacijos apie gyvenimą senovėje. Čia rasti 180 sertifikatų ant papiruso, o ant vieno parašytas žydų sukilimo prieš romėnus lyderio vardas – Shimon Bar Yochai.

„Žinote, kas čia? Čia – žvakigalis, manoma, kad žvakė – maždaug pirmo amžiaus prieš Kristų–pirmo amžiaus po Kristaus laikotarpio“, – teigė Izraelio senovės palikimo tvarkybos tarnybos Kovos su vagystėmis skyriaus vadovas Amiras Ganoras.

Ola yra maždaug 50 metrų virš vandens, jos ilgis – 70 metrų. Senovėje čia gyveno turtingi ir įtakingi žmonės, kuriems teko bėgti dėl maišto arba dėl karo.

Vagys daug metų plėšė olą, o šiuo metu Senovės palikimo tvarkybos tarnyba stengiasi išgelbėti tai, kas liko. Tarnyba pakvietė 16–75 m. amžiaus savanorius peržiūrėti iš olos dugno iškeliamas žemių pintines. Skelbiama, kad į savaitę trunkančius kasinėjimus atvyko keli šimtai savanorių.

 

„Žinome, kad dalyje olų, kuriose per Bar Kochba sukilimą ir kitais laikotarpiais gyveno žmonės. Mes padedame Senovės palikimo tvarkybos tarnybai peržiūrėti tai, ką paliko vagys“, – pasakojo savanoris Jakovas Wegleinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()