Šiurpi stočių istorija Antarktidoje. Vienas kitą žudė rusų mokslininkai  ()

Neapsakomos istorijos apie nusikalstamumą ir smurtą didžiulėse ir apleistose Antarktidos tyrimų stotyse slepia tamsiąją sniego baltumo žemyno pusę. Tačiau kai kurios iš jų tikrai šokiruoja savo priežastimis ir pasekmėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nusikalstamumas Antarktidoje yra retas dėl mažos žmonių populiacijos ir teisinės bazės, reguliuojančios žmonių elgesį, trūkumo. Ir vis dėlto monotoniškas ir izoliuotas tyrimų stočių egzistavimas žemyne ​​per daugelį metų buvo kelių dėmesio vertų incidentų liudininkas, rašo „IFLScience“.

Pavyzdžiui, 1984 m. Argentinos tyrinėtojų komandos narys padegė savo tyrimų stotį, kai išplaukė paskutinis krovininis laivas, kad išvengtų pasilikti žemyne praleisti atšiaurių žiemos mėnesių. Be to, 1996 metais amerikiečių bazės personalo ginčas baigėsi muštynėmis, kuriose buvo panaudoti plaktukai.

Kitas vertas paminėti incidentas, susijęs su dviem sovietų mokslininkais, paskatino tam tikrą šachmatų draudimą visoje tyrimų stotyje, pasak daugelio šaltinių. Pasak pasakojimo, 1959 metais Rusijos „Vostok“ stotyje vieno mokslininko psichinis stabilumas pablogėjo po pralaimėjimo šachmatų partijoje, dėl ko buvo žiauriai užpultas jo priešininkas, kuris buvo nužudytas kirviu.

Kai kurie šaltiniai teigia, kad šis tragiškas įvykis paskatino Sovietų Sąjungą, o vėliau ir Rusiją, atsižvelgiant į panašias izoliacijos sąlygas, uždrausti šachmatus ne tik Antarktidoje, bet ir kosmose. Nors kai kas laiko šį pasakojimą tyrimų pagrindu, jis turi miesto legendos bruožus.

Apie įvykį žinoma labai mažai, o kitose versijose auka vaizduojama kaip tik sužeista, o ne mirusi. Be to, šachmatai kosmose oficialiai nėra uždrausti, tai liudija garsusis per radiją sužaistas rusų kosmonauto ir atstovų iš Žemės žaidimas, kuris baigėsi lygiosiomis, be smurto epizodų.

 

2018 m. antraštėse nuskambėjo panašus atvejis, kai 55 metų elektros inžinierius Sergejus Savickis Bellinshausen tyrimų stotyje mirtinai subadė 52 metų suvirintoją Olegą Beloguzovą. To meto bulvariniai leidiniai manė, kad incidentas įvyko todėl, kad Beloguzovas dažnai atskleisdavo Savickio skaitomų knygų pabaigas, trukdydamas jo poilsiui.

Tačiau šios konkrečios detalės autentiškumas lieka nepatvirtintas ir greičiausiai klaidingas.

Nors šios istorijos skamba kaip kraupios šiurpios istorijos prie laužo ir yra įspėjimas apie izoliacijos pasekmes, informacijos apie šachmatų incidentą trūkumas ir šiuolaikinių naujienų pranešimų trūkumas verčia mus laikyti jį pagražintu įvykiu, jei ne tiesiog miesto legenda. Šachmatų entuziastai mano, kad istorija pirmą kartą pasirodė devintajame dešimtmetyje.

 

Priešingai nei manoma apie draudimą, susijusį su žudikiškomis tendencijomis, 1978 metais Antarktidoje tarp sovietų tyrinėtojų surengtas penkių mėnesių šachmatų čempionatas. Tokio įvykio įvykis atrodo neįtikėtinas, jei šachmatai iš tikrųjų būtų uždrausti dėl jų siejimo su žmogžudystėmis dešimtmečiais anksčiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(20)
(-10)

Komentarai ()