Kodėl kairiarankiai SSRS buvo griežtai draudžiami. Skelbiama netikėta paslaptis  (7)

Kodėl kairiarankiai SSRS buvo priversti mokytis rašyti dešine ranka?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

​SSRS ir kitose šalyse, kuriose buvo taikoma marksistinė-leninistinė ideologija, egzistavo skirtingos sociokultūrinės ir edukacinės normos.

Sovietų Sąjungoje rašyti kaire ranka buvo draudžiama dėl kelių priežasčių.

Viena iš jų buvo ideologinė: kairiarankiai buvo laikomi nenormaliais, atsilikusiais ar net liaudies priešais, nes kairioji pusė buvo siejama su piktosiomis dvasiomis, velniu ar kapitalizmu.

Kita priežastis buvo pragmatiška: dauguma vadovėlių, sąsiuvinių ir kitos spausdintos medžiagos buvo pritaikytos dešiniarankiams, o kairiarankiams buvo sunku skaityti, rašyti ir piešti.

Be to, mokyklose nebuvo specialių kairiarankiams skirtų stalų, rašiklių ar žirklių, todėl jie buvo priversti prisitaikyti prie dešiniarankių aplinkos.

Draudimas rašyti kaire ranka kairiarankiams sukėlė daug neigiamų pasekmių, tokių kaip stresas, diskomfortas, neryškus matymas, bloga koordinacija ir psichologinės problemos.

 

Daugelis kairiarankių kentėjo nuo nepilnavertiškumo komplekso ir gėdos dėl savo ypatumų. Kai kurie vaikai, priversti rašyti kita ranka, patyrė nepatogumų ir dėl to pradėjo mikčioti.

Mokyti kairiarankius rašyti dešine ranka buvo bandoma ne tik Sovietų Sąjungoje, bet ir kai kuriose kitose šalyse. Dabar daugelis šalių pripažįsta kiekvieno žmogaus teisę pasirinkti, kuria ranka rašyti, ir šiuo klausimu neriboja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(45)
(36)
(9)

Komentarai (7)