Židinyje aptiko šimtų metų senumo lobį – tačiau už to slypi viena kraupi detalė (Foto)  ()

Vakarų Škotijoje rastas židinyje paslėptas 330 metų senumo monetų lobis galėjo būti užkastas prieš pat Macdonaldų klano žudynes, rašo „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologai židinyje aptiko monetų pripildytą indą namelyje, kuriame gyveno Alasdairas MacDonaldas – nužudytas MacDonaldų klano vadas.

Škotijoje, akmeniniame židinyje paslėptas monetų indas galėjo priklausyti MacDonaldų klano vadui, nužudytam per XVII a. skerdynes, teigia archeologai, kasinėjantys medžioklės namelio, esančio Glencoe, liekanas. Tikėtina monetų kolekciją greičiausiai paslėpė kažkas, kas negalėjo grįžti ir jų pasiimti.

Vakarų Škotijos aukštikalnėse esanti Glencoe vietovė dabar garsėja daugybe krioklių ir pasivaikščiojimo takų, tačiau ji taip pat yra liūdnai pagarsėjo dėl žiauraus ir kruvino 1692 m. įvykusio konflikto tarp Makdonaldų klano ir anglų valdžios.

Beveik 400 metų MacDonaldų klanas valdė vakarines aukštumas ir Hebridų salyną – jų valdžia buvo tokia didelė, kad nusileido tik Škotijos ir Anglijos karaliams.

MacDonaldai buvo persekiojami už tai, kad neprisiekė ištikimybės anglų monarchams Vilhelmui III Oraniečiui ir karalienei Marijai II. Daugiau nei 100 karaliui lojalių kareivių buvo pasiųsta sučiupti ir nužudyti MacDonaldus, įskaitant jų vadą Alasdairą MacDonaldą – ir galiausiai kelios dešimtys klano narių buvo nužudyti.

Šią vasarą Glazgo universitetas atliko archeologinius tyrimus, kurių metu buvo aptiktas Alasdairo vasarnamis (arba savotiškas medžioklės namelis) ir pokylių salė, kuria vadas naudojosi 1646–1692 m. Archeologų komanda rado įprastų kasdienių daiktų – keramikos, stiklo ir odos dirbinių, smeigtukų ir verpstukų. Tačiau juos nustebino didingame židinyje paslėptas puodas su monetomis.

Glazgo universiteto studentė Lucy Ankers, radusi puodą po židinio akmens plokšte, teigia, kad nesitikėjo tokio jaudinančio radinio. „Tai buvo vienas iš mano pirmųjų [radinių], ir nemanau, kad kada nors pavyks pranokti tą jausmą, patirtą pamačius puode iš purvo kyšančias monetas“, – sako ji.

 

36 sidabrinės ir bronzinės monetos datuojamos nuo paskutiniųjų XVI a. dešimtmečių iki XVII a. devintojo dešimtmečio. Dauguma jų buvo pagamintos lokaliai, tačiau tarp jų buvo ir Prancūzijos bei Ispanijos Nyderlandų (dabartinės Belgijos ir Liuksemburgo teritorijos) monetų – galbūt tai buvo Alasdairo jaunystės kelionių užsienyje pėdsakai.

„Labai įdomu tai, kad šios monetos yra pagamintos ne vėliau kaip 1680 m. – teigia archeologijos vyresnysis dėstytojas ir vienas iš projekto vadovų Michaelis Givenas. – Taigi, ar jos buvo paslėptos skubant, nes žudynės prasidėjo 1692 m. vasario 13 d. iš pat ryto?“

Projekto kasinėjimų vadovas Edwardas Stewartas sakė, kad jų darbas Alasdairo vasarnamyje leidžia geriau suprasti šių žemių svarbą vietos klano elitui XVII amžiuje. Tačiau tai taip pat byloja apie „kasdienį gyvenimą tų, kurie čia gyveno, dirbo žemę ir prižiūrėjo gyvulius, todėl galime papasakoti ne tik didingas istorijas apie vadus ir jų palydą“, – sako E.Stewartas.

 

„Šie įdomūs radiniai leidžia mums pažvelgti į retą vieno dramatiško įvykio vaizdą, – teigia M.Givenas. – Mums, kaip archeologams, tikra privilegija rankose laikyti šiuos daiktus, kurie praeityje buvo tokia svarbi žmonių gyvenimo dalis.“

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()