Naujai atrasti kalendoriniai indėnų uolų raižiniai pranoko drąsiausius mokslininkų lūkesčius (Foto)  ()

Tirdami istorinę vietovę JAV pietvakariuose, archeologai aptiko senovinių uolų raižinių, kuriuos ankstyvieji Amerikos indėnai galėjo naudoti kaip kalendorių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši vietovė, žinoma kaip Castle Rock Pueblo, yra Mesa Verdės plynaukštėje, esančioje prie Kolorado ir Jutos valstijų sienos, ir labiausiai žinoma dėl pueblo genties protėvių gyvenviečių, iškaltų kanjono sienose, sakoma pranešime.

Vadinamieji pueblų protėviai buvo vietinių gyventojų grupė, gyvenusi Castle Rock pueble (tai reiškia ir gentį, ir šios genties žmonių fizinį miestą) maždaug nuo 1250 iki 1274 m., teigiama 2020 m. žurnale „Antiquity“ paskelbtame tyrime.

„Žemdirbiškos pueblų bendruomenės sukūrė vieną pažangiausių ikikolumbinių kultūrų Šiaurės Amerikoje“, – pareiškime nurodo tyrimui vadovavęs Lenkijos Jogailos universiteto archeologijos profesorius Radosławas Palonka. – Jie ištobulino gebėjimą statyti daugiaaukščius mūrinius namus, panašius į viduramžių miestų namus ar dar vėlesnius daugiabučius. Pueblo gyventojai taip pat garsėjo savo uolų menu, sudėtingai ornamentuotais papuošalais ir keramika su įvairiais motyvais, nutapytais juodu pigmentu baltame fone.“

 

 

Tyrimo metu archeologai aptiko daugybę petroglifų (uolų raižinių), iškaltų kanjono sienose aukštai virš uolose įrengtų gyvenviečių. Pareiškime teigiama, kad raižiniai, tarp kurių yra daugiau nei metro skersmens spiralės, tęsiasi daugiau nei keturis kilometrus.

„Kažkada maniau, kad šią vietovę kruopščiai ištyrėme, atlikdami pilnos apimties kasinėjimus, geofizinius tyrimus ir skaitmeninimą, – teigia R. Palonka. – Vis dėlto iš vyresnių vietos bendruomenės narių turėjau užuominų, kad aukštesnėse, mažiau prieinamose kanjonų dalyse galima rasti kažką daugiau. Norėjome patikrinti šią informaciją – ir tai, ką radome, pranoko drąsiausius mūsų lūkesčius.“

 

 

Mokslininkai mano, kad vadinamieji pueblų protėviai uolos sieną naudojo kaip kalendorių „astronominiams stebėjimams“ ir „ypatingoms dienoms“, įskaitant vasaros ir žiemos saulėgrįžas bei pavasario ir rudens lygiadienius, paminėti, rašo „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()