Piratų sostinė ir knibždėlynas. Nušluotas nuo žemės paviršiaus. Kur dingo legendinis Port Rojalis (Video)  ()

Port Rojalis buvo garsi piratų ir visų rūšių nuotykių ieškotojų susibūrimo vieta. Tačiau 1692 m. viskas staiga baigėsi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Port Rojalis (Port Royal), Jamaikoje buvo vadinamas „blogiausiu miestu žemėje“, buvo turtingiausias uostas Vest Indijoje (Karibų jūra). Šis uostas buvo laikomas ekstravagancijos židiniu, kuriame žmonės lepinosi maistu, alkoholiu, azartiniais lošimais ir pramogomis su moterimis, rašo „Ancient Origins“.

Tačiau Port Rojalio prabanga staiga baigėsi 1692 m. birželio 7 d., kai dėl žemės drebėjimo buvo apsemti du trečdaliai miesto. Šiandien Port Rojalis yra viena iš svarbiausių archeologinių vietovių Karibų jūroje ir vienintelis nuskendęs miestas Vakarų pusrutulyje.

Port Rojalio istorija prasideda nuo Taino indėnų, kurie iš pradžių apsigyveno vietovėje ir iš čia vykdė žvejybą. Vėliau Ispanijos kolonizatoriai perėmė kontrolę, tačiau nei tainai, nei ispanai nesugebėjo išnaudoti viso Port Rojalio potencialo. Tik 1654 m. anglų ekspedicija, vadovaujama Roberto Venableso ir Williamo Penno, nesėkmingai mėginusi užkariauti šiuolaikinį Haitį, atkreipė dėmesį į mažiau saugomą Jamaiką.

Užėmę salą, jie pastatė Kromvelio fortą, vėliau pervadintą Fort Charles, pažymėdami Port Rojalio gimimą. Strateginis uostas ir prekybos kelių artumas greitai pavertė Port Rojalį į judriausią ir turtingiausią Vest Indijos uostą. Galimybė tapti legaliais privatininkais priviliojo piratus, o legendinis piratas Henris Morganas tapo viena žinomiausių asmenybių Port Rojalio privačios veiklos istorijoje.

 

Port Rojalio klestėjimas tragiškai baigėsi 1692 metais dėl galingo žemės drebėjimo ir cunamio. Du trečdaliai miesto dingo jūroje, žuvo 1600 gyventojai, dar 3000 buvo sunkiai sužeisti. Nepaisant trumpo gyvavimo, Port Rojalis turi unikalią archeologinę vertę. Povandeninė aplinka išsaugojo kultūros ypatybes ir medžiagas, leidžiančias pažvelgti į to meto kasdienybę.

Nuo šeštojo dešimtmečio tyrinėdami povandeninį miestą archeologai aptiko nepaprastai gerai išsilaikiusių liekanų. Kai kurios žemės drebėjimo sunaikintos teritorijos virto griuvėsiais, o kitos beveik nepažeistos nugrimzdo į jūrą. Tarp griuvėsių buvo aptiktos ketaus keptuvės, puodai, alavo lėkštės ir net laike sustingę vaikų palaikai.

 

1960 metais griuvėsiuose rastas kišeninis laikrodis leido archeologams nustatyti tikslų nelaimės laiką – 11.43 val. Suteikus šiai vietai UNESCO statusą, pabrėžiama povandeninės archeologinės vietovės svarba ir jos vaidmuo suprantant XVII amžiaus miestų planavimą, architektūrą ir kasdienį gyvenimą.

Šiandien Port Rojalio liekanos laukia tyrinėjimų. Narai ir toliau atskleidžia šios nuskendusios laiko kapsulės paslaptis, o per daugelį metų rasti daiktai saugomi Jamaikos istorijos ir etnografijos institute Kingstone.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()