Sakaros nekropolyje ištyrė 4000 metų senumo kapą – čia laukė daug nuostabių radinių (Foto)  ()

Egipto ir Japonijos archeologų komanda per dabartinį kasinėjimų sezoną Sakaros nekropolyje atidengė uoloje iškaltą kapavietę, kuriai, kaip manoma, yra daugiau nei 4000 metų – ir daugybę įvairių istorinių laikotarpių artefaktų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vasedos universitetas ir Aukščiausioji antikvarinių vertybių taryba (SCA) atliko bendrą tyrimą Sakaros nekropolyje, o Egipto turizmo ir senienų ministerija šeštadienį patvirtino radinius.

„Bendrai Egipto ir Japonijos archeologinei misijai, kurią vykdo Aukščiausioji archeologijos taryba ir Vasedos universitetas, pavyko aptikti Antrosios dinastijos uolinę kapavietę, keletą architektūrinių elementų, palaidojimų ir archeologinių radinių Sakaros regione“, – Socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Turizmo ir senienų ministerija.

Misija atliko visų šį sezoną rastų archeologinių radinių registravimą ir archeologinę dokumentaciją.

Šis atradimas „suteikia neįkainojamų įžvalgų apie šio regiono istoriją“, sako Japonijos komandos vadovas Nozomu Kawai.

Kaip rašo „Ahram Online“, atrasti žmogaus palaikai, palaidoti su spalvota kauke – ir mažo vaiko palaikai, kurie, kaip manoma, datuojami Antrąja dinastija. Ekspertų teigimu, kapas datuojamas 2649–2150 m. pr. m. e.

 

Kapas, kuris, kaip manoma, datuotinas Antrąja dinastija, pasižymi sudėtingais raštais ir puikiai iliustruoja senovės Egipto statytojų meistriškumą. Kapo dizainas ir jame aptikta keramika yra svarbūs rodikliai, padedantys suprasti kapo istorinį kontekstą.

Tarp kitų radinių yra XVIII dinastijos (1550–1295 m. pr. m. e.) karstas su gerai išsilaikiusiu alebastro indu. Taip pat aptikti Ptolemėjų epochos palaidojimai.

Taip pat aptiktos dvi terakotinės statulėlės, vaizduojančios senovės egiptiečių deivę Izidę – iš pradžių laidojimo praktikose buvusią svarbią dievybę – ir vaikų dievybę Harpokratą – tylos ir paslapčių dievą, Ptolemėjų laikotarpiu.

 

 

Pasak „Ahram“, tarp radinių ir įvairūs amuletai, keramikiniai modeliai ir ostrakos – sudužusios keramikos gabalėliai su hieratiniais užrašais (senovės Egipte naudotas kursyviniu raštu).

„Tikimės, kad per ateinančius sezonus atskleisime daugiau Sakaros archeologinės vietovės paslapčių ir dar labiau praturtinsime savo žinias apie šią istoriškai svarbią vietovę“, – teigia N. Kawai.

Parengta pagal „Arkeonews“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: