Naujas tyrimas padėjo tašką diskusijose apie garsiuosius Ištarės vartus  ()

Iki šiol buvo manoma, kad ryškiai mėlyni Babilono Ištarės vartai buvo pastatyti Jeruzalės užkariavimo proga – tačiau nauja analizė rodo, kad jie galėjo būti pastatyti vėliau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Garsusis glazūruotų plytų statinys, kurį 605–562 m. pr. m. e. Babilono imperiją valdęs karalius Nabuchodonosaras II įsakė pastatyti ir papuošti laukiniais jaučiais ir mušhušu (drakonais), buvo pastatytas trimis etapais ir veikė kaip įėjimas į senovinį Babilono miestą, esantį pietų Mesopotamijoje. Tačiau kaip teigiama trečiadienį žurnale „PLOS One“ paskelbtame tyrime, dėl tikslių kiekvieno statybos etapo datų ilgą laiką buvo diskutuojama.

Nors žinoma, kad Nabuchodonosaras II įsakė pradėti pirmąjį statybų etapą – nes ant plytų yra užrašytas jo vardas – iki šiol buvo ne taip aišku, ar iki antrojo ir trečiojo etapų užbaigimo nepraėjo šiek tiek laiko. Kai kurie tyrėjai netgi svarstė, ar Nabuchodonosaras II dar buvo gyvas, kai statybos buvo jau baigtos.

Siekdami išaiškinti faktus, archeologai surinko nedidelius penkių degto molio plytų iš Ištarės vartų (dabar rekonstruotų Pergamono muziejuje Berlyne) mėginius iš visų trijų etapų – ir išmatavo kiekvieno iš jų geomagnetinius laukus, atlikdami vadinamąjį archeomagnetizmą.

Archeomagnetizmas matuoja Žemės magnetinio lauko poveikį, išlikusį archeologiniame objekte, teigia Tenesio universiteto (JAV) McClung Gamtos istorijos ir kultūros muziejus. Tai leidžia nustatyti dar tikslesnį datavimą nei datavimas radioaktyviąja anglimi – labiausiai paplitęs archeologinių matavimų metodas.

 

Atlikus naująją analizę nustatyta, kad tarp atskirų statybos etapų nėra „didelių chronologinių tarpų“ ir kad „vartų kompleksas buvo pastatytas praėjus jau kuriam laikui po babiloniečių įvykdyto Jeruzalės užkariavimo“, kuris įvyko 586 m. pr. m. e.

Užkariaudami Jeruzalę babiloniečiai sugriovė Saliamono šventyklą, dar vadinamą Pirmąja šventykla, sudegino miestą ir ištrėmė žydus į pietinę Mesopotamiją, dar vadinamą Babilonija.

Tyrėjai padarė išvadą, kad kadangi visi magnetinio lauko matavimai penkiose plytose buvo panašūs, rekonstrukcijos buvo atliktos maždaug tuo pačiu metu: 583 m. pr. m. e.

 

„Amžius sutampa su Nabuchodonosaro II valdymo laikotarpiu, kai buvo duotas įsakymas statyti vartus“, – rašoma tyrime, nurodant, kad karalius buvo dar gyvas, kai vartai buvo baigti statyti.

Ši išvada leidžia manyti, kad Ištarės vartai statybos proceso metu nekeitė stiliaus, o „II ir III fazės yra susijusios su pradiniu vartų projektu ir atspindi statybos procesą, o ne vėlesnius papildymus, atsietus nuo pradinės I fazės statybos“, – rašo tyrimo autoriai.

Mokslininkai tikisi atlikti panašias archeomagnetines analizes ir kituose senovės Mesopotamijos statiniuose – nes degto molio plytos pasirodė esančios patikimi šios technikos šaltiniai ir buvo įprasta statybinė medžiaga toje epochoje, rašo „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(1)
(21)

Komentarai ()