Baltijos jūros gelmėse rastas tikras monstras. Turbūt didžiausia žmogaus sukurta megastruktūra Europoje (Foto)  (4)

Baltijos jūros gelmėse Vokietijos pakrantėje aptikta akmens amžiaus siena. Tai gali būti seniausia žinoma žmogaus sukurta megastruktūra Europoje, teigia mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo britų „The Guardian“, siena driekiasi beveik kilometrą jūros dugnu Meklenburgo įlankoje.

Ji buvo rasta atsitiktinai, kai mokslininkai mokslinių tyrimų laivu maždaug 10 kilometrų atstumu nuo kranto bandė kelių spindulių sonaro sistemą.

Atidžiau ištyrus konstrukciją (kuriai suteiktas Blinkerwall pavadinimas), buvo aptikta maždaug 1400 mažesnių akmenų, kurie, atrodo, buvo padėti siekiant sujungti beveik 300 didesnių riedulių. Daugelis jų buvo per sunkūs, kad juos galėtų perkelti žmonių grupės. Manoma, kad iš viso sienos akmenys sveria daugiau nei 142 tonas.

Tyrėjai mano, kad sieną prieš daugiau nei 10 000 metų sausumoje prie ežero ar pelkės pastatė medžiotojai rinkėjai.

 

Nors sienos pastatymo tikslą sunku įrodyti, mokslininkai pateikė versiją, kad ji buvo pastatyta siekiant padėti medžiotojams persekioti šiaurės elnių bandas.

 

„Gyvūnai nemėgina jos peršokti“, – sakė Jacobas Geersenas iš Leibnizo Baltijos jūros tyrimų instituto Varnemiunde, Vokietijos uostamiestyje Baltijos pakrantėje.

 
 

 

Siena galėjo priversti gyvūnus patekti prie netoliese esančio ežero, taip sulėtinant jų greitį ir palengvinant medžioklę.

Remdamiesi 971 metro ilgio sienos dydžiu ir forma, Geersenas ir jo kolegos mano, kad mažai tikėtina, kad ji susiformavo natūralių procesų metu.

Jei siena buvo senovės medžioklės „įrankis“, manoma, kad ji buvo pastatyta daugiau nei prieš 10 000 metų ir nuskendo kylant jūros lygiui prieš maždaug 8 500 metų. Vadinasi, ši siena būtų vienas seniausių pasaulyje žinomų medžioklės architektūros pavyzdžių ir galbūt net seniausia žmogaus sukurta megastruktūra Europoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(40)
(2)
(38)

Komentarai (4)