Lietuvos pašonėje – 4000 metų senumo radinys. Priklausė elitiniam kariui (Foto)  ()

Metalo detektoriumi miške netoli Korzenicos kaimo, pietryčių Lenkijoje, aptiktas 4000 metų senumo varinis durklas, greičiausiai priklausęs elitiniam kariui, rašo portalas „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Korzenicos durklas kol kas yra seniausias metalinis durklas, aptiktas pietryčių Lenkijoje“, – sako jį analizavęs Lenkijos archeologas Marcinas Burghardtas. Pasak jo, vienintelis panašus durklas Lenkijoje buvo rastas praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje, todėl naujasis radinys labai nustebino.

Komanda nuvyko apžiūrėti vietos, kurioje metalo detektorius aptiko durklą, tačiau kitų artefaktų nerado. „Apžiūrėję tą vietą neradome nei papildomų radinių, nei archeologinių pėdsakų“, – sakė M.Burghardtas. Kadangi papildomų artefaktų nerasta, „negalima susieti durklo su konkrečia archeologine kultūra“, pridūrė jis.

Metalo amžiaus užuominos

[Pasaulinė premjera!] Iš EU+kuponai+dovanos. Ypatingai galingos graviravimo staklės, kurios tiesiog daužo konkurentus (Video, „Mecpow X5“, „Mecpow X5 Pro“)
3612 1

Pasaulinė premjera!

Specialūs kuponai

Dovanos

Galioja iki 2024-03-31

Iš Europos sandėlių

2 metų garantijos

„Mecpow X5“ ir „Mecpow X5 Pro“ modeliai, įvairūs rinkiniai

Išsamiau

Archeologams pavyko durklą datuoti palyginus jį su panašiais durklais, rastais Vidurio Europoje ir Ukrainos miškingose stepėse, ir kurie buvo patikimai datuoti. Remiantis palyginimais, „atrodo, galima drąsiai teigti, kad Korzenicos durklas buvo naudojamas kažkur III tūkstantmečio pr. m. e. [antrojoje] pusėje“, – rašė M.Burghardtas.

 

Asmuo, naudojęs durklą, tikriausiai buvo „labai aukšto socialinio statuso karys“, sakė jis. Tačiau mažai tikėtina, kad jis būtų buvęs naudojamas mūšyje.

„Manau, kad variniai durklai pirmiausia buvo aukšto socialinio statuso ženklai, – teigė M.Burghardtas. – Jie gana minkšti, todėl mūšyje nebūtų labai naudingi.“ Šis durklas gali padėti rasti užuominų apie tai, kaip pietryčių Lenkijoje buvo pradėtas naudoti metalai, o galiausiai ir varis bei bronza. „Jis datuojamas laikotarpiu, kai variniai daiktai šioje Lenkijos dalyje dar buvo labai reti“, – komentavo M.Burghardtas.

 

 

Mokslininkai planuoja atlikti metalo analizę, kuri gali padėti nustatyti, iš kur durklas atkeliavo ir kaip jis buvo pagamintas. Gali būti, kad jis buvo pagamintas ne šiame regione. Jei durklas atkeliavo iš Ukrainos miškų stepių arba Vidurio Europos, tai gali reikšti, kad idėjos ir prekės į pietryčių Lenkiją atkeliaudavo iš bet kurio iš šių regionų.

Pirmoji apie radinį pranešė Lenkijos valdžios ir žiniasklaidos bendradarbiavimo programa „Science in Poland“, rašo „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: