Netikėtas radinys upėje. Magnetu sužvejojo vikingų kalaviją (Foto)  ()

Specialistai patvirtino, kad iš Anglijos upės magnetu ištrauktas surūdijęs kalavijas yra vikingų ginklas, datuojamas 850–975 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2023 m. lapkritį Trevoras Penny ieškojo pamestų ar išmestų daiktų Červelo upėje Oksfordšyre. Tą dieną vyrui nesisekė – iš vandens jis ištraukė tik pastolių stulpus. Kai T. Penny ištraukė kalaviją, jis ne iš karto atpažino, kas tai yra.

„Buvau vienoje tilto pusėje ir sušukau kitoje tilto pusėje buvusiam draugui – kas tai?, – prisimena vyras, kuris yra „Facebook“ grupės „Thame Magnet Fishing“ narys. – Jis pribėgo ir sušuko: tai panašu į kalaviją!“

T. Penny nedelsdamas įkėlė kalavijo nuotraukas į „Google“ ir pabandė jį atpažinti. „Kad ir kokiu kampu bandžiau padaryti nuotrauką, visur nurodydavo vikingų kalaviją, – pasakoja vyras. Tada jis susisiekė su Oksfordšyro grafystės pareigūnu, atsakingu už archeologinių radinių registravimą, ir nuvežė ginklą ištirti ekspertams.

[Kuponas] Tik 33€ už fantastišką žvejybos rinkinį! Dvi meškerės, ritės, valai, guminukai, sukriukės, kabliai, krepšys ir kt.
5970 3

Fantastiškos kainos rinkinys

Specialus kuponas

Ribotas kiekis

Greitas ir saugus pristatymas

Išsamiau

Kol kas preliminariai kalavijo amžius datuojamas 1200 metų.

 

Šis ginklas atsirado tuo laikotarpiu, kai vikingai – iš pradžių pagonys iš Skandinavijos – keliavo į Britų salas plėšikauti, užkariauti ir prekiauti su valdančiaisiais saksais. Vikingai į britų žemę įžengė aštuntajame amžiuje, o 793 m. užpuolė vienuolyną Lindisfarno saloje, prie Britanijos šiaurės rytų pakrantės. Panašūs antpuoliai Britanijoje vyko kelis šimtmečius ir padažnėjo po 835 m., kai pradėjo plaukti didesni vikingų laivynai ir kautis su karališkosiomis kariuomenėmis. X a. britų karaliai palaipsniui atkovojo vikingų užgrobtą teritoriją ir suvienijo buvusią karalysčių grupę į naują karalystę, vadintą Englalondu.

 

 

Vikingų įsiveržimai ir valdymas tęsėsi iki XI a., tačiau vikingų epocha baigėsi po Stamfordo tilto mūšio 1066 m., kai Norvegijos karalius Haraldas III Sigurdsonas pralaimėjo saksams.

 

„Pareigūnas sakė, kad archeologiniu požiūriu retai pasitaiko, jog kalavijai ir istorinės reikšmės lobiai būtų rasti nepažeisti, – praėjusią savaitę regioniniam laikraščiui sakė T. Penny. – Kilo nedidelis ginčas su žemės savininku ir upių trestu, kuris neleidžia žvejoti su magnetu. Pastarasis atsiuntė teisinį dokumentą, kuriame nurodė, kad nesiims veiksmų su sąlyga, jog kalavijas bus perduotas muziejui – ką aš ir padariau“.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()