Prieš beveik 3000 m. Homero „Iliadoje“ paminėta lobio vieta. Fantastiškas atradimas (Foto)  ()

Visa tai leidžia pažvelgti į Kasoso istoriją ir suteikia vertingos informacijos apie turtingą Viduržemio jūros kultūros paveldą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Iliada“ – graikų epas, kurio autorystė priskiriama Homerui, buvo parašytas VIII ar VII amžiuje prieš Kristų. Nepaisant to, kad praėjo beveik 3000 metų, epe pateiktos instrukcijos pasirodė esančios naudingos ir šiandien. Archeologai jomis naudojosi ieškodami laivų nuolaužų prie Graikijos krantų. Tyrimų metu iš viso buvo aptikta dešimt laivų nuolaužų. Taip pat rasta ir kitų svarbių radinių.

Graikijos nacionalinio tyrimų fondo ir Kultūros ministerijos mokslininkai savo tyrimuose naudojo įvairius istorinius ir archeologinius šaltinius. Tarp jų, be kita ko, buvo garsioji „Iliada“. Epo turinyje yra nuorodų į Kasoso salą, kuri Homero aprašytu laikotarpiu turėjo būti svarbi prekybos vieta ir viena iš kovos su Troja dalyvių.

Užuominos iš „Iliados“ ir kitų šaltinių buvo nepaprastai naudingos per keturias tyrimo misijas. Mokslininkai jas atliko 2019–2023 metais prie Kasoso krantų, esančio Egėjo jūroje. Užuominų dėka buvo rasta daug vertingų praeities „lobių“.

[Pasaulinė premjera!] EU+kuponai. Aukščiausios klasės robotai siurbliai: 8200Pa, LiDAR SLAM 4.0, unikalus plovimas, stotelės, APP ir kt. (Video)
1902 1

Pasaulinės premjeros pasiūlymai

Specialūs kuponai

Galioja tik iki 2024-03-27!

Iš EU - saugus ir greitas pristatymas

2 metų garantijos

„Narwal Freo X Plus“ ir „Narwal Freo X Ultra“

Išsamiau

„Tyrimų metu iš viso buvo aptikta dešimt laivų nuolaužų, taip pat svarbių pavienių radinių, kurie datuojami 3000 m. pr. Kr., taip pat rasta antikinės Graikijos ir Helenizmo laikotarpio, Romos imperijos laikų, Bizantijos laikotarpio ir net Viduramžių bei Osmanų imperijos laikotarpių radinių“, – rašoma Graikijos kultūros ministerijos pranešime.

Tarp rastų lobių – tūkstantmečius menančios amforos, indai, akmeninis inkaras. Tai rodo, kad laivai gabeno prekes iš Europos, Afrikos ir Azijos.

Pažangi mokslinė įranga suteikė didelę paramą tyrimams. Naudojant modernią technologinę įrangą buvo padaryta per 20 tūkst. povandeninių nuotraukų. Taip pat buvo naudojami sonarai ir metodai, tokie kaip žemėlapių sudarymas ir batimetrija. Visa tai leidžia pažvelgti į Kasoso istoriją ir suteikia vertingos informacijos apie turtingą Viduržemio jūros kultūros paveldą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(0)
(31)

Komentarai ()