Kaip senovės žmonės darydavosi tatuiruotes – paaiškinimas remiantis Ecio mumijos pavyzdžiu (Foto)  ()

1991 m. vokiečių turistų grupė, keliaudama į Otsalio Alpes, rado senovinio žmogaus ledo mumiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Analizės parodė, kad jis buvo nužudytas maždaug prieš 5000 metų: nežinomas asmuo jį nušovė iš lanko, o strėlė pataikė tiesiai į arteriją.

Šis atradimas tapo sensacija, todėl apie Ecio mumiją buvo parašytos knygos, sukurti dokumentiniai filmai.

Dėl to, kad kūnas gulėjo šaltoje vietoje, jis puikiai išsilaikė. Mokslininkai iki šiol tyrinėja mumiją ir beveik kasmet dalijasi įdomiais atradimais.

Pavyzdžiui, neseniai mokslininkai ir patyręs tatuiruočių meistras kartu dirbo siekdami išsiaiškinti, kokia technologija buvo naudojama tatuiruojant senovės žmogaus kūną.

Mumija virtusiam vyrui mirties metu buvo maždaug 45 metai. Jis turėjo gerai išvystytus raumenis ir buvo 165 cm ūgio.

Mokslininkų teigimu, vyras buvo kairiarankis ir, jei kalbėtume šiuolaikiniais žodžiais, avėjo 39 dydžio batus.

Ecio akys buvo rudos, per savo gyvenimą jis daug kartų buvo susilaužęs kaulus ir sirgo tokiomis sunkiomis ligomis kaip dantų ėduonis ir Laimo liga, kuri perduodama per erkių įkandimus.

Atrodo kaip tankas, bet tarsi sėdėtum ant debesies ir skrieji 45 km/h! Nepakartojamas važiavimo malonumas. Kodėl gamintojas nutylėjo tiek privalumų? (FOTO, Video, „ENGWE Engine X“ apžvalga)
6251 16

„ENGWE Engine X“ - vienas naujausių kompanijos el. dviračių. Vadinamasis „fatbike“ - su storomis padangomis, kokybiškais amortizatoriais ir kitais privalumais, apie kuriuos gamintojas netgi nutyli. Žiauriai smagus žvėris. Sužinokite mūsų apžvalgoje apie jį daugiau.

Išsamiau

Vienas svarbiausių mumijos bruožų – ant jos kūno rasta 61 tatuiruotė. Daugiausia jų yra ant pilvo, apatinės nugaros dalies, blauzdų ir kairiojo riešo. Piešiniai ant jo kūno yra geometrinių figūrų virtinė: kai kurios iš jų primena medžius. Vieno tyrimo metu pastebėta, kad tatuiruotės daugiausia darytos tose vietose, kur kaulai ir sąnariai buvo labiausiai susidėvėję.

Ecis yra vienų iš pirmųjų tatuiruočių žmonijos istorijoje turėtojas. Mokslininkai tiksliai nežino, kodėl piešiniai atsirado ant jo kūno.

Remiantis tuo, kad piešiniai buvo padaryti traumuotose vietose, tatuiruotės galėjo būti jo ligų gydymo dalis. Pavyzdžiui, piešiniai galėjo būti palikti po savotiško akupunktūros seanso.

Mokslininkai taip pat neturi vieningos nuomonės, kaip tatuiruotės buvo daromos ant senovės žmogaus kūno. Viena iš versijų teigia, kad pirmiausia Ecio oda buvo supjaustyta pagal būsimų piešinių kontūrus, o tada į ją buvo įtrinta anglis ar kiti juodi dažai. Taip pat esama nuomonių, kad dažomosios medžiagos buvo įšvirkštos po oda iš kaulų pagamintomis adatomis.

 

Norėdamas išspręsti Ecio mumijos kūno tatuiravimo paslaptį, archeologas Aaronas Detertas-Wolfas susisiekė su tatuiruočių meistru Danny Riday.

Atlikdamas eksperimentą, kurio rezultatai buvo paskelbti moksliniame žurnale „European Journal of Archaeology“, tatuiruočių dailininkas ant kojos užtepė Eci kūno piešinių kopijas.

 

Tai jis darė naudodamas aštuonias skirtingas priemones, pavyzdžiui, kaulinę adatą, vulkaninį stiklą, aštrų varį ir pan. Jis taip pat išbandė įvairias technikas, pavyzdžiui, punkcijas ir įpjovimus.

Užgijus tatuiruotėms, mokslininkai palygino jų išvaizdą su piešiniais ant ledo mumijos kūno.

Sprendžiant iš linijų pločio, grūdėtumo, galų apvalumo ir kitų ypatybių, senovės tatuiruočių dailininkas rašalą tepė darydamas mažytes skylutes odoje.

Greičiausiai senovės tatuiruočių dailininkas kaip įrankį naudojo varinę dildę. Mokslininkai jų dažnai randa net 5000 metų senumo žmonių gyvenamosiose vietose.

Tačiau anksčiau visada buvo manoma, kad šis įrankis buvo reikalingas drabužiams siūti. Atrodo, kad varinės šluotelės taip pat buvo viena pirmųjų „tatuiruočių mašinėlių“.

Šiandien Ecio ledo mumija saugoma šaldiklyje Italijos Pietų Tirolio archeologijos muziejuje.

 

Kasmet senovės žmogaus kūnas skalaujamas steriliu vandeniu, kad sušalęs kūnas neištirptų: ledo sluoksnis apsaugo jį nuo pažeidimų ir irimo.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()