Archeologinė sensacija. Gilino vyno rūsį, bet aptiko 40 000 metų senumo radinius  ()

Austrijos vyndarys po savo vyno rūsiu aptiko šimtus mamutų kaulų. Andreasas Pernerstorferis aptiko kaulus kovo mėnesį – kai gilino savo rūsį Gobelsburgo kaime į šiaurės vakarus nuo Vienos, pranešė CNN. Iš pradžių jis supainiojo kaulus su mediena.



© Austrijos mokslų akademijos nuotr. (Asmeninis albumas)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Maniau, kad tai tiesiog senelio paliktas medžio gabalas, – Austrijos radijo ir televizijos korporacijai (ORF) pasakojo A. Pernerstorferis, skelbia „BBC News“. – Bet paskui šiek tiek pakasiau ir tada prisiminiau, kad praeityje mano senelis sakė radęs dantų. Ir tada iš karto pagalvojau, kad tai mamutas“.

Mokslininkai aptiko apie 300 kaulų, kurie priklauso mažiausiai trims atskiriems mamutams. Pasak Austrijos archeologijos instituto (OeAI) išplatinto pranešimo, panašus radinys su kaulais ir žmonių daiktais prieš 150 metų buvo aptiktas gretimame rūsyje.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas tik nuo 7,37€! Nuo saulės įkraunamos išorinės baterijos, belaidės ausinės su LED ekranais, išmanieji judesio davikliai, belaidės pompos ir įrankiai
3174 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „TUERBB T-AP77“ - belaidė pompa, 150PSI

2) „Drillpro“ - 18V 280Nm suktukas, be baterijų

3) „Bakeey“ - 30000mAh išorinė baterija, įkraunama ir nuo saulės

4) „MUSTOOL MT005/MT005PRO“ - multimetras

5) „BlitzWolf BW-FYE16“ - belaidės ausinės su įspūdingu LED ekranu ir ANC

6) „SONOFF SNZB-03“ - 2 vnt., išmanieji judesio davikliai

Išsamiau

OeAI mokslininkai dabar tiria kaulus ir mano, kad abu rūsiai tikriausiai yra toje pačioje senovinėje radimvietėje, pranešė žurnalas „Smithsonian Magazine“. Tačiau naujasis atradimas yra „archeologinė sensacija“, teigiama pranešime.

„Toks tankus mamutų kaulų sluoksnis pasitaiko retai, – teigė OeAI archeologė Hannah Parow-Souchon. – Tai pirmas kartas, kai Austrijoje šiuolaikiniais metodais pavyko ištirti kažką panašaus“.

 

Komanda apskaičiavo, kad kaulams yra 30 000–40 000 metų. Jie vyno rūsyje taip pat rado akmeninių artefaktų ir medžio anglies.

Mokslininkai vis dar bando išsiaiškinti daug mįslių – įskaitant tai, kaip beveik visos mamutų liekanos atsidūrė taip arti viena kitos. Vienas iš galimų paaiškinimų – žmonės sumedžiojo šiuos tris gyvūnus.

„Žinome, kad žmonės medžiojo mamutus, bet vis dar labai mažai žinome, kaip jie tai darė“, – sakė Parow-Souchon. Pareiškime teigiama, kad žmonės galėjo paskersti mamutus, nuvarę juos į tinkamą vietą ir ten paspendę jiems spąstus.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()