„Plaukė iš porceliano sostinės.“ Senoviniuose laivuose – gausūs ir įspūdingi radiniai (Foto)  (1)

Narai iš dviejų šimtmečių senumo laivų, nuskendusių Pietų Kinijos jūros gelmėse, ištraukė daugiau kaip 900 artefaktų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2022 m. spalį tyrėjai aptiko laivų liekanas maždaug 1500 metrų gylyje jūroje, kuri šiaurėje ribojasi su Kinija, vakaruose – su Vietnamu, o rytuose – su Filipinais, teigiama Kinijos valdžios pranešime.

Dviejų laivų nuolaužos, kurios datuojamos Mingų dinastijos (1368–1644 m.) laikais, yra už mažiau nei 1,5 km nuo Kinijos Hainano saloje esančio Sanjos miesto pakrantės. Šios vietos yra maždaug už 22 km viena nuo kitos, pranešė leidinys „South China Morning Post“.

2023 m. tyrėjai, naudodami giliavandenį povandeninį laivą „Shenhai Yongshi“ (liet. „Giluminis karys“), pradėjo sunkią užduotį – kartografuoti ir kasinėti radimvietes, pranešė „The Guardian“.

„Abu laivai yra palyginti gerai išsilaikę, aptikta daug reliktų“, – 2023 m. sakė Kinijos nacionalinės kultūros paveldo administracijos (NHCA) archeologijos departamento direktorius Yanas Yalinas.

Dabar tyrėjai, pasitelkę giluminio nardymo įrangą, ėmė ieškoti artefaktų. Pirmojo laivo vietoje kartu su varinėmis monetomis jie aptiko daugybę porceliano ir keramikos dirbinių. Šio laivo krovinys buvo atgabentas iš Jingdešeno, vadinamo Kinijos porceliano sostine.

 

 

Antrajame laive buvo rasti 38 artefaktai – įskaitant medienos, porceliano ir keramikos dirbinius, spirališkas kriaukles ir elnio ragus.

Abu sudužę laivai rodo „prekybos ir kultūrinių mainų senoviniu jūrų šilko keliu svarbą“, – teigia NCHA vadovo pavaduotojas Guanas Qiangas.

Išsamesnės informacijos apie laivų sudužimo priežastis nepateikiama, rašo „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (1)