„Tai yra kažkas išskirtinio.“ Atskleidė įdomių detalių apie karių vienuolių grupę  ()

Ištyrus Ispanijos pilies teritorijoje rastus viduramžių žmonių palaikus, pavyko atskleisti įdomių detalių apie karių vienuolių grupę, rašo „Newsweek“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai ištyrė 25 asmenų, palaidotų XII-XV a. šalies centre esančios pilies kapinėse, palaikus. Šiose kapinėse buvo palaidoti krikščioniškojo karinio ir religinio ordino – žinomo kaip Calatravos riterių ordinas – nariai.

Ekshumavus palaikus, komandos atlikta analizė padėjo atskleisti mirusiųjų mitybą, gyvenimo būdą ir mirties priežastis.

„Akivaizdu, kad jie žuvo mūšyje“, – sako archeologė ir tyrimo autorė, Maxo Plancko geoantropologijos instituto Vokietijoje archeologė Patxi Pérez-Ramallo.

Žurnale „Scientific Reports“ paskelbti tyrimo rezultatai rodo, kad ant 23 individų kaulų buvo žymių, atitinkančių smurtinę mirtį.

Daugiausia tai buvo durtinės žaizdos ir sumušimai, aptikti ant kūno dalių, kurių neapsaugojo to meto ginklų šarvai – pavyzdžiui, ant viršutinės kaukolės dalies, skruostų ir vidinės dubens dalies.

Tyrėjų teigimu, šie radiniai atitinka hipotezę, kad šie palaikai priklauso vienuoliams kariams.

„Kalbant apie Calatravos ordino karių vienuolių tyrimą, tai yra kažkas išskirtinio. Pirmą kartą taip aiškiai identifikuoti vienuoliai kariai. Šios karių vienuolių grupės tyrimas yra novatoriškas tiek jų skaičiaus, tiek jų identifikavimo požiūriu.“

 

Kaulų izotopinė analizė, kuria siekta atkurti asmenų mitybą, leido mokslininkams ištirti jų socialinį statusą ir net suprasti hierarchiją ordino viduje. Šią hierarchiją sudarė vadai (priklausantys aukštuomenei), riteriai (žemesnieji bajorai ir miesto elitas) ir valstiečiai.

Rezultatai parodė, kad šio krašto gyventojų mitybos racione buvo gausu paukštienos ir jūrinės žuvies, o tai buvo būdinga to meto viduramžių aukštuomenei. Atsižvelgdami į tai, tyrėjai mano, kad ordiną daugiausia sudarė žemesnioji bajorija ir miesto elitas – o tai atitinka istorinius šaltinius.

 

Tačiau pasak autorių, asmenų, kurių mityba labiau būdinga kitiems socialiniams statusams, buvimas rodo, kad kapinynas galėjo būti skirtas ne tik ordino elitui, bet ir žemesnio statuso jo nariams.

„Buvo žavinga matyti, kad nors archeologija nepateikė tiesioginių jų tapatybės įrodymų, mūsų tyrimas padėjo juos identifikuoti, o rezultatai tarsi dėlionės dalys atitinka istorinius šaltinius, kuriuose aprašomas ordinas ir jo funkcijos“, – sako P. Pérez-Ramallo.

Mokslininkai taip pat tyrė aplink pilį rastas gyvūnų liekanas, kurios papildė žmonių palaikų izotopinės analizės rezultatus, rašo „Newsweek“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()