Lankytojams atvertas istorinis paplūdimys – prieš beveik 2000 metų čia įvyko vienas garsiausių kataklizmų (Foto)  ()

Didelė naujiena istorijos mėgėjams: pirmą kartą po to, kai 79 mūsų eros metais jį sunaikino Vezuvijaus išsiveržimas, senovės romėnų paplūdimys tapo atviras visuomenei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paplūdimys Herkulanumo archeologiniame parke, esančiame pietų Italijos Kampanijos regione, atidarytas praėjusį trečiadienį, po kelerius metus trukusio restauravimo projekto.

„Šiandien, po trejus metus trukusio intensyvaus darbo, kuriuo buvo siekiama sutvirtinti senovinį Herkulanumo paplūdimį, lankytojams suteikiama galimybė laisvai naudotis visa teritorija ir suprasti dinamiką, dėl kurios buvo palaidotas miestas“, – sakė karabinierių brigados generolas Giovanni Capasso, vadovaujantis Didžiųjų Pompėjų padaliniui.

Manoma, kad VII a. pr. m. e. Herkulanumą, pavadintą suromėnintu graikų herojaus Herkulio (Heraklio) vardu, įkūrė oskanai, o 90 m. pr. m. e. jį užvaldė Roma. Dėl savo padėties vakarinėje Italijos pakrantėje ir švelnaus klimato jis tapo populiariu Romos patricijų šeimų kurortiniu miestu.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Smūgiams atsparios išorinės baterijos, „Xiaomi“ ausinės, maišytuvas virtuvės plautuvei, kėlikliai ir kt. (Video)
3489 5

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30/2024-07-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos ir Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „iMars“ - 3 tonų kėliklis su trimis oro pagalvėmis

2) „Xiaomi Air 3 SE“ - TWS ausinės

3) „Bakeey“ - 36000 mAh išorinė baterija

4) 304 nerūdijančio plieno maišytuvas virtuvės plautuvei

5) „Drillpro“ - baterijos 18V įrenginiams

6) „Rogbid Tank M3“ - išmanusis laikrodis

Išsamiau

Jis buvo daug mažesnis (tiek demografiniu, tiek geografiniu požiūriu) už Pompėjų miestą, esantį maždaug už 16 kilometrų į pietus. Abu jie buvo sunaikinti išsiveržus Vezuvijaus ugnikalniui ir palaidoti po pelenais ir vulkaninių nuolaužų lavinomis, kurios šimtmečius išsaugojo autentiškas miesto detales.

Herkulanumas buvo palaidotas ilgiau, ir po maždaug 50 metrų pelenų sluoksniu – kol 1709 m. buvo aptiktas atsitiktinai, kai darbininkas gręžė šulinį vienuolynui.

 

XVIII ir XIX a. kasinėjimų metu šioje vietoje buvo rasta pastatų dalių, puošnių meno kūrinių, papiruso ritinių ir kitų artefaktų.

Tačiau archeologai Herkulanume rado nedaug žmonių palaikų – priešingai nei Pompėjuose aptinkamos puikiai išsilaikiusios kūnų liekanos. Tai leido jiems manyti, kad dauguma miesto gyventojų sugebėjo pabėgti nuo ugnikalnio rūstybės, Neapolio link.

Tačiau vėlesni kasinėjimai devintajame ir dešimtajame dešimtmetyje atskleidė daugiau kaip 300 žmonių skeletų akmeninėse valčių pašiūrėse, netoli paplūdimio.

Dabar mokslininkai mano, kad jie mirė nuo karščio – nes bergždžiai laukė, kol juos išgelbės Plinijus Vyresnysis, romėnų valstybės veikėjas, kuris žuvo bandydamas gelbėti civilius laivu. Viename 2020 m. tyrime teigiama, kad išsiveržimo metu karštis buvo toks stiprus, kad vienos aukos smegenys virto stiklu.

Žmonių palaikai mokslininkams padeda sužinoti, kaip gyveno ir mirė Herkulanumo gyventojai.

 

Pavyzdžiui, vienas garsus skeletas dėl ant piršto žibančių smaragdo ir rubino žiedų vadinamas „Žiedų dama“. Kitas skeletas pirmą kartą buvo aptiktas XX a. devintajame dešimtmetyje, netoli valties liekanų – dabar, remiantis jo diržu ir ginklais, manoma, kad priklausė vyresniajam romėnų kareiviui, greičiausiai išsiųstam į gelbėjimo misiją.

O per naujausius kasinėjimus 2021 m. archeologai atkasė žmogaus, kurį vadina „paskutiniuoju bėgliu“, palaikus ir asmeninius daiktus. Juodos ir rausvos spalvos kaulai (ekspertų teigimu, sutepti krauju) vyro, kuriam, kaip manoma, buvo 40–45 metai, buvo rasti vos už kelių žingsnių nuo kranto linijos.

Jis buvo suspaudęs krepšį. Viduje buvo medinė dėžutė su žiedu, pagamintu iš geležies arba bronzos. „Galbūt jis bandė pabėgti su savo lobiais“, – tuomet laikraščiui „The Guardian“ sakė restauratorė Nunzia Laino.

 

Paplūdimyje vis dar galima pamatyti valčių pašiūres su arkiniais įėjimais – ir skeletų replikomis.

Parko direktorius Francesco Sirano teigia, kad išsaugojimo darbais siekiama sumažinti potvynių riziką, atkurti pirminį paplūdimio lygį ir sugrąžinti smėlį, kad „visi vėl galėtų vaikščioti paplūdimiu“.

Paplūdimio teritorija yra viena iš daugelio vietų, kurias lankytojai gali apžiūrėti Herkulanume. Kiti populiarūs lankytini objektai, kuriuos galima aplankyti, yra gerai išlikusios pirtys, požeminis teatras ir prabangios rezidencijos su sudėtingomis mozaikomis.

Parengta pagal NPR.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()