„Kas tai padarė – nežinoma.“ Venesueloje rastos 4000 metų senumo neaiškios kilmės žymės (Foto)  ()

Archeologai aptiko senovinius piešinius regione, kuriame niekada nebuvo rasta žmogaus veiklos įrodymų. Mokslininkai įsitikinę – šie piešiniai priklauso nežinomai civilizacijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai archeologų komanda Kanaimos nacionaliniame parke, esančiame pietryčių Venesueloje, aptiko 20 senovinių uolų paveikslų. Manoma, kad jie yra maždaug 4000 metų senumo. Mokslininkai įsitikinę – šie piešiniai priklauso nežinomai civilizacijai, rašo „Arkeonews“.

Atrastuose petroglifuose yra geometrinių figūrų, tokių kaip punktyrinės linijos, kryžių eilės, žvaigždžių raštai ir tarpusavyje sujungtos tiesios linijos, visos nudažytos raudonai. Be to, mokslininkai rado paprastus lapų vaizdus ir žmonių piešinius.

Kai kurie vaizdai iškalti uoloje panašiais geometriniais raštais. Šie radiniai primena uolų paveikslus iš kitų Pietų Amerikos regionų, tokių kaip Brazilija, Kolumbija ir Gajana, tačiau jie rodo atskiros kultūrinės grupės atsiradimą.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Trimeriai, kelioniniai šaldytuvai, pompa-išorinė baterija-žibintuvėlis, JAV specialistų rekomenduojamos ergonomiškos kėdės ir kt.
2459 3

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-22/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „BlitzMax BM-CS1“ - monitoriaus šviesos juosta su RGB

2) 304 nerūdijančio plieno maišytuvas virtuvės plautuvei

3) „Newtral MagicH002“ - JAV specialistų rekomenduojama ergonominė darbo kėdė

4) „Mudiro“ - kelioniniai 21/25 litrų talpos šaldytuvai su LED valdymo panele

5) Pompa-išorinė baterija-žibintuvėlis

6) „VIOLEWORKS“ - 1880W trimeris, su 2 baterijomis, įkrovikliu ir peiliais

Išsamiau

Rock art from Upuigma-tepui rock shelter in Canaima National Park, Venezuela. Photo: José Miguel Pérez-Gómez/Simón Bolívar University

 

Uolų piešiniai Kanaimos nacionaliniame parke, Venesueloje. Nuotrauka: José Miguel Pérez-Gómez/Simono Bolívaro universitetas

Karakaso Simóno Bolívaro universiteto archeologas José Miguelis Pérezas-Gómezas teigia, kad ankstesnių tyrimų metu nerasta  jokių žmogaus veiklos įrodymų šioje vietovėje. Ir todėl tai leidžia daryti prielaidą, kad vaizdus sukūrė nežinoma civilizacija.

Šių brėžinių paskirtis lieka neaiški. Galimi variantai: asociacijos su gimimu, liga, gamta ar medžiokle. Šios vietos tikriausiai turėjo svarbią reikšmę šiuos piešinius kūrusiems žmonėms, panašiai kaip šiuolaikinių religinių objektų prasmė.

 

Šiose vietose komanda taip pat atrado keramikos ir akmens įrankius, kuriuos galėjo naudoti menininkai. Tačiau Pérezas-Gómezas pabrėžė, kad šiai teorijai patvirtinti reikalingi tyrimai. Jis taip pat mano, kad ateityje Kanaimos nacionaliniame parke bus atrasti nauji uolų piešiniai.

Nors tikslus uolų paveikslų amžius nežinomas, panašus menas Brazilijoje datuojamas maždaug prieš 4000 metų. Tyrėjai teigia, kad Venesueloje aptkti piešiniai gali būti dar senesni.

Archeologai teigia, kad Kanaimos nacionalinis parkas galėjo būti pradinė vieta, kur ši kultūra išsivystė ir išplito į kitas teritorjas, tokias kaip Amazonės upė ir pietų Kolumbija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(1)
(24)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()