„Gali būti vienas ankstyviausių Europos laidojimo paminklų.“ Atrastas 6000 metų senumo pilkapis (Foto)  ()

Vykdydami kasinėjimus šalia greitkelio Čekijoje, archeologai atkasė galbūt didžiausią Europoje priešistorinį pilkapį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Hradec Kralovės universiteto (UHK) pranešimo, pilkapio ilgis yra apie 190 m, o jo plotis plačiausioje vietoje yra apie 15 m – ir jis ir orientuotas pagal ašį iš šiaurės rytų į pietvakarius.

Archeologai mano, kad jis datuojamas ketvirtuoju tūkstantmečiu prieš mūsų erą, todėl tai būtų vienas iš ankstyviausių laidojimo paminklų, kada nors rastų Europoje.

Ši data sutampa su piltuvėlinės keramikos kultūra, gyvenusia šioje teritorijoje 3800–3350 m. pr. m. e. Taip ji pavadinti pagal savitus keraminius indus, kurie buvo naudojami kaip įkapės daugelyje šios kultūros palaidojimų.

Pilkapis „yra ilgiausias priešistorinis piliakalnis ne tik mūsų regione, bet tikriausiai ir visoje Europoje“, – pareiškime nurodo UHK archeologas Petras Krištufas.

Be dviejų centrinių palaidojimų, kurie tikriausiai priklausė priešistorinės bendruomenės aukšto rango nariams, netoliese rasta apie 30 kapų, kurie, kaip manoma, datuojami maždaug tuo pačiu laikotarpiu, rašoma departamento pranešime socialiniame tinkle „Facebook“:

[EU+Kuponai] Mega rinkinukas! Monstrinis el. dviratis, automobilinis įkroviklis, PC pelės, išorinis SSD diskas, galvos žibintuvėliai su judesio davikliais, įrankiai ir kt.
4398 7

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) Mini galvos žibintuvėliai su judesio davikliais

2) „VIOLEWORKS“ - 580Nm smūginis veržliasukis, su 2 baterijomis

3) 101W automobilinis įkroviklis su mini projektoriumi

4) „AJAZZ AJ159P“ - žaidimų pelė

5) „Lenovo Thinkplus US100“ - išorinis SSD diskas (512GB-1TB)

6) „DUOTTS F26“ - 750W*2, 20Ah „Samsung“ baterija, 26 colių stori ratai, APP ir kt.

Išsamiau

Atradimas tiesiant greitkelį

Pilkapis buvo rastas archeologinių kasinėjimų metu šalia greitkelio tarp Hradec Kralovės miesto ir Sadovos kaimo, maždaug už 88 km į rytus nuo Prahos.

Kaip rašoma „Facebook“ pranešime, kapinyno paviršiuje nebebuvo matyti, nes jis buvo intensyviai ūkininkaujamoje teritorijoje, kuri kažkada buvo sulyginta su žeme.

 

Dėl to archeologai pirmiausia rado griovio, supusio piliakalnį, pėdsakus. Panašiose tranšėjose aplink kitus toje vietovėje esančius pilkapius buvo rastos medinio palisado duobės, tačiau šioje vietoje tokių įrodymų nerasta.

Abiejuose centriniuose palaidojimuose yra asmenų, gulinčių ant kairiojo šono galva į šiaurę, skeletai.

Vienas iš žmonių buvo palaidotas duobėje su grioveliais abiejose pusėse ir skylėmis kampuose – o tai reiškia, kad iš pradžių jie galėjo būti palaidoti medinėje konstrukcijoje, kuri vėliau supuvo. Asmuo buvo palaidotas su keraminiu indu, kuris, kaip spėjama, buvo įkapė – o antrajame centriniame palaidojime taip pat buvo penki apdirbti titnago gabalėliai, įskaitant strėlės antgalį ir aštrią geležtę.

Priešistoriniai palaidojimai

Tyrėjai vis dar analizuoja radimvietę. Pačiame pilkapyje aptikti keturių vėlesnių kapų pėdsakai, ir archeologai tikisi išsiaiškinti, ar juose palaidoti žmonės buvo susiję su centriniuose kapuose palaidotais aukšto rango žmonėmis.

 

„Panašius Vidurio Europos pilkapius paprastai sudaro tik vienas, daugiausia du palaidojimai, – sako P. Krištufas. – Šiuo požiūriu bus įdomu sužinoti, kaip aptikti kapai susiję tarpusavyje ir ar tai yra giminaičių palaidojimai.“

Archeologai mano, kad iš pradžių šioje vietoje buvo pastatytas pilkapis, o kiti palaidojimai čia atsirado su vėlesnėmis kartomis.

„Pirmieji rezultatai rodo, kad pilkapis čia stovėjo daugelį šimtmečių, o jo apylinkėse vyko vietos gyventojų laidojimo ir ritualinė veikla, – teigia P. Krištufas. – Tuo metu tai buvo svarbi ritualinė vieta ir kraštovaizdžio orientyras“.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()