„Sudegino ant laužo. Negalime pasakyti, iš kur tokia įvairovė viename kapinyne“  ()

Lodzės universiteto archeologai Pševorsko kultūros kapinyne netoli Kutno, Lodzės vaivadijoje, Lenkijoje, aptiko keraminių urnų. Archeologų teigimu, tai – viena įdomiausių laidojimo papročių tyrimo vietų Lenkijoje, skelbia heritagedaily.com.



© Lodzės universiteto nuotr. (Asmeninis albumas)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pševorsko kultūra atsirado III a. pr. m. e., Lenkijos geležies amžiuje. Šios kultūros pavadinimas kilo nuo Pševorsko miesto pavadinimo ir buvo kelių vietinių kultūrų, kurios susijungė į atskirą kultūrą, junginys.

Kultūros nuosmukis V a. pabaigoje sutampa su hunų įsiveržimais. Prie to galėjo prisidėti ir socialinė krizė, kurią sukėlė romėnų pasaulio žlugimas ir prekybos ryšių, palaikomų su kaimyninėmis tautomis, nutrūkimas.

Dr. Wojciecho Rutkowskio ir Irenos Podolskos-Rutkowskos iš Lodzės universiteto Archeologijos instituto vadovaujamų kasinėjimų metu Pševorsko kultūros kapinyne, pirmą kartą identifikuotame 1911 m., aptikta ir duobinių, ir urninių palaidojimų.

[EU+Kuponai] „Techtober Blowout 2024“ išpardavimas! Mini PC, energijos stotelės, žaidimų monitoriai, vaizdo projektoriai ir kt. (Video)
3148 2

„Techtober Blowout 2024“ išpardavimas

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „TITAN ARMY P32A2S2“ - 32 colių, QHD, 240Hz žaidimų monitorius

2) „MINIX Z100-0dB“ - mini PC, 16+512GB, WiFi6 ir kt.

3) „Wanbo X5“ - 1080P, 1100 ANSI, WiFi 6, Bluetooth 5.0, Android 9.0 vaizdo projektorius

4) „SolarPlay Q2501“ - mobili energijos stotelė, 2400W, 2160Wh, LiFePO4

Išsamiau

Kapinynas datuojamas II-III a. pr. m. e. ir jame aptinkama įvairių kultūrinių laidojimo praktikų, pavyzdžiui, kapai, pažymėti bručkomis (mažais akmenėliais), taip pat kapai, pažymėti akmenų apskritimais – laidojimo papročiu, dažniau siejamu su Pomeranijos Wielbarko kultūra.

„Kai kurie žmonių skeletai, likę po sudeginimo ant laužo, randami duobėse, o kai kurie – laidojimo urnose. Abiejų tipų palaidojimai yra iš to paties laikotarpio, todėl negalime pasakyti, iš kur tokia įvairovė viename kapinyne“, – komentavo dr. W.Rutkowskis.

 

Archeologai taip pat rado ant kapų sudėtų įkapių, kurios vis dar yra vietoje. Nuvalę kelis centimetrus paviršiaus, jie rado tokių artefaktų kaip moliniai puodeliai, drabužiai, keramika, šukos ir pakabukai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: