Prarastasis inkų miestas buvo apiplėštas dar iki jo atradimo  (1)

Vadinamasis prarastasis inkų miestas Maču Pikču iš tikrųjų buvo atrastas dar prieš 40 metų iki oficialios jo aptikimo datos ir apiplėštas vokiečių verslininko, skelbia „New Scientist“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol buvo manoma, kad Maču Pikču, Peru kalnuose daugiau nei 2300 metrų aukštyje virš jūros lygio įkurtą inkų miestą, 1911 m. atrado amerikiečių tyrinėtojas Hiramas Binghamas. Tačiau nauji įrodymai liudija, kad šioje vietoje dar 1867 m. lankėsi mažai žinomas vokiečių verslininkas Augusto Bernsas, kuris, kaip manoma, su Peru vyriausybės palaiminimu išplėšė senovės inkų kapus.

Kai Binghamas atvyko į Maču Pikču, kaimynystėje jis aptiko trobelę, pavadintą „La Maquina“. Tai buvo Bernso lentpjūvės dalis , kurią jis pasistatė 1867 m. nusipirkęs 25 kilometrus žemės palei Vilcanota upę. Netrukus jis suprato, kokios vertingos turėtų būti Maču Pikču aptiktos senienos.

Pirmą kartą apie Bernso veiklą Maču Pikču buvo sužinota 1978-aisiais. Tyrinėtojas Paolo Greeras tais metais aptiko seną vietovės žemėlapį, o vėliau tęsė dokumentų paieškas Peru nacionalinėje bibliotekoje.

Vėliau P. Greerui pavyko aptikti Bernso partnerio nupieštą vietovės žemėlapį, pamirštą geologijos knygą, kurioje buvo minimi Bernso kasinėjimų rezultatai, dokumentą, kuriame buvo išdėstyti Bernso planai, kaip ieškoti Maču Pikču senienų, ir jo paties ranka sudarytą senojo inkų miesto žemėlapį.

P. Greero tyrimas apie plėšikišką vokiečių verslininko veiklą Maču Pikču bus paskelbtas žurnale „South American Explorer Magazine“, skelbia „New Scientist“.

Iliustracijoje: 1978 m. P. Greero aptiktame A. Bernso partnerio „Pokerio Hario“ Singerio ranka nupieštame vietovės eskize pažymėtos spėjamos mineralinių telkinių vietos tuomet veikusios lentpjūvės kaimynystėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: