4,6 tūkst. metų senumo kaulai patvirtino karingą mūsų protėvių gyvenimo būdą  (0)

Mokslininkai ištyrė 4,6 tūkst. metų senumo Vokietijos kapavietėje rastus kaulus. Manoma, jog žmonių, kuriems priklausė kaulai, mirtis buvo smurtinė, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš viso keturiuose kapuose rasta 13 kūnų – 8 vaikai ir 5 suaugę.

Dviejuose kapuose DNR buvo gerai išsaugotas. Pagal tai ištirta, kad viename jų buvo šeima – tėvas, motina ir du jų vaikai, o kitame – genetiškai susiję vaikai ir su jais giminystės ryšiais nesusijusi moteris. Mokslininkai mano, kad ji galėjo būti vaikų teta ar pamotė.

Žurnale „PNAS“ mokslininkai rašo, kad šeimos kape sūnus ir duktė buvo palaidoti tėvų rankose.

DNR tyrimams vadovavo mokslininkas iš Australijos Wolfgangas Haakas. „Tuo, kad tai šeimos kaulai, mes esame tikri – tai pagrįsta biologiniais faktais“, – sako jis.

Ištyrę DNR mokslininkai tvirtina, jog žmonių, kuriems priklausė rasti kaulai, mirtis buvo smurtinė. „Bent jau penki žmonės buvo neabejotinai nužudyti: jų galvose yra skylių, sulaužyti pirštai ir riešai“, - teigia mokslininkas iš B. Bristolio universiteto Alistairas Pike`as.

Pasak W. Haako, kadangi kapuose daugiausiai moterų ir vaikų, galima manyti, jog dauguma suaugusiųjų buvo kitur. „Grįžę savo artimus ir mylimus žmones jie rado negyvus. Tai tik prielaida, bet labiausiai tikėtinas paaiškinimas“, – pasakoja jis.

Anot tyrėjų, tyrimų rezultatai sutampa su tuo, ką istorikai kalba apie tą laikotarpį. Apytiksliai tuo laikotarpiu derlingas dirvožemis ir stabilus klimatas centrinės Europos gyventojus dėl itin tinkamos vietos vertė kovoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: