Pasenęs pienas gali būti panaudotas išgauti auksą ir kitus metalus iš elektronikos atliekų  ()

Vertingiems metalams iš nebenaudojamų kompiuterių plokščių išgauti, tyrėjai sukūrė auksą sugeriančią medžiagą iš pasenusio pieno


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš pasenusio pieno pagamintu aerogeliu galima išskirti aukšto grynumo auksą iš kompiuterių pagrindinių plokščių

Elektroninės įrangos atliekose, kitaip e-atliekose, dažnai būna nemažai aukso ir kitų sunkiųjų metalų. Vertingus metalus išskirti iš e-atliekų netgi nėra taip sunku, bet tam naudojamos medžiagos ir procesai dažnai būna kenksmingi arba labai kenksmingi aplinkai.

Raffaele MezzengaETH Zurich Šveicarijoje su kolegomis sukūrė būdą išgauti e-atliekų auksą iš pieno pagamintu aerogeliu, t.y. geliu, kuriame skystas komponentas pakeičiamas dujomis.

„Ekonominiai skaičiavimai rodo, kad marža yra gan didelė, nes nėra žaliavos [e-atliekų] kaštų, ir pradedame nuo medžiagos [išrūgų], kurią apdoroti labai lengva,“ sako Mezzenga.

Mezzenga su komanda iš pašalinio pieno rauginimo produkto, išrūgų, išskyrė itin ilgas, nanoskopinio plonumo baltymų gijas. Tuomet šias gijas rūgštimi sujungė, paskui užšaldė ir galiausiai, kaitindami gautą masę, iš jos suformavo aerogelį.

Paskui šį aerogelį jie įdėjo į sriubą iš kompiuterio pagrindinių plokščių, iš kurių pašalino visas nemetalines dalis ir liekanas ištirpdė druskos ir azoto rūgšties mišinyje. Jie išsiaiškino, kad šis aerogelis iš tokių suskystintų e-atliekų absorbavo aukso jonus. Išdžiovinusi ir sudeginusi aerogelio karkasą, Mezzengos komanda išgavo daugiau, nei 90 procentų grynumo, kas atitinka 22 karatus, auksos grynuolius, o likusi dalis daugiausiai buvo varis.

 

Vienų atliekų naudojimas išgauti vertingas medžiagas iš kitų atliekų yra tvarus, sako Jasonas Love'as' iš Edinburgho universiteto JK, bet nėra toks efektyvus, kaip egzistuojantys cheminiai išgavimo būdai. O kadangi išrūgų aerogelis absorbuoja ir kitus metalus, pavyzdžiui, varį, kai kuriose srityse taip išgautas auksas gali būti mažiau tinkamas naudoti, sako jis.

 

Žmonėms gali kilti pagunda auksą iš senos elektronikos išgauti patiems, tačiau tai būtų neišmintinga, pažymi Love'as: kompiuterių pagrindinių plokščių tirpinimas stipriose rūgštyse yra pavojingas ir išskiria labai nuodingas dujas.

Alex Wilkins
www.newscientist.com

Žurnalo nuoroda: Advanced Materials DOI: 10.1002/adma.202310642

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()