Pirmą kartą reguliuotojai patvirtino genetiškai modifikuotus bananus  (3)

Australijos ir Naujosios Zelandijos reguliuotojai leido ūkininkams auginti genetiškai modifikuotus bananus, atsparius pasaulyje plintančiai pražūtingai grybelinei ligai


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą leista ūkiuose auginti genetiškai modifikuotus bananus. Regulatoriai Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje leido auginti Cavendisho bananų liniją, pakeistą taip, kad būtų atsparūs pragaištingai grybelinei ligai, išplitusiai daugelyje pasaulio šalių.

Vasario 12 d. Australijos Genų technologijos reguliavimo taryba išdavė licenciją leidžiančią komerciškai auginti modifikuotus bananus.

Vasario 16 dieną Australijos ir N. Zelandijos Maisto standartu patvirtinta, kad tai maistas, toks pats saugus ir maistingas, kaip įprasti bananai. Australijos ir N. Zelandijos maisto ministerijos gali pareikalauti peržiūrėti sprendimą per artimiausias 60 dienų. Jeigu jie to nepadarys, patvirtinimas įsigalios gautinai.

[Vokietija] 2 kartus pigiau nei Lietuvoje buitinis aliejaus spaudimo presas: šaltas ir karštas spaudimas,℃ valdymas, 820W galia ir didelis našumas - ribotas kiekis („RG-312“)
6822 3

Mažiausia kaina!

Iš Vokietijos sandėlio

Ribotas kiekis

Išsamiau

Pirmaisiais Vakarų šalyse plačiai vartotais bananais tapo veislė Gros Michel. Bet praėjusio amžiaus ketvirto dešimtmečio pradžioje Panamos ligą sukeliančio grybelio Fusarium štamas tropical race 1 (TR1) privertė ūkininkus pereiti prie Cavendisho bananų. Nors jų skonis ne toks geras, kaip Gros Michel, Cavendishai yra atsparūs TR1.

Dabar pasaulyje plinta kitas Fusarium štamas, TR4. Jis gali pražudyti daugelį atmainų, tarp kurių ir Cavendish.

Jameso Dale'o' iš Queenslando technologijos universiteto Australijoje vadovaujama komanda sukūrė atsparią bananų veislę QCAV-4, pridėdami laukinio banano geną.

Šis sprendimas yra „labai svarbus žingsnis link Cavendish bananų apsaugos nuo TR4, jau paveikusio daugelį pasaulio šalių, saugos tinklo kūrimo“, sakė Daleaspranešime.

 

 

Australijoje TR4 plitimas ribojamas karantinais, ir ten kasmet būna vos keli protrūkiai. Tad, kol kas neplanuojama auginti QCAV-4 bananų dideliu mastu ar pardavinėti pirkėjams.

Tačiau kitos šalys, kur TR4 kelia daugiau problemų, gali nuspręsti auginti genetiškai modifikuotus bananus. Dale’o komanda dabar planuoja CRISPR genų inžinerija padaryti QCAV-4 bananą atspariais kitam grybeliniam susirgimui, vadinamam juodąja sigatoka, dėl ko jie gali tapti dar patrauklesni ūkininkams.

Komanda Kenijoje jau naudojo CRISPR sukurti Gonja Manjaya veislės liniją kurioje nėra bananų ruožų viruso – patogeno, įsiskverbiančio į bananų genomą.

 

 

Genetiškai modifikuotų (GM) augalų pasėliai dabar plačiai auginami daugelyje šalių, bet kai kur, tarkime, JK ir Europos Sąjungoje ūkininkams leidžiama auginti labai nedaug.

Australijoje lig šiol buvo leidžiamas vos keturių GM augalų auginimas.Tai saulėgrąžos, kuriose daugiau oleininės rūgšties, herbicidams atsparios rapsų veislės, indiškos garstyčios ir medvilnė.

Tačiau, Australija ir N. Zelandija patvirtino platesnį GM pasėlių ir maisto produktų spektrą, panašų į galiojantį JK ir EU.

Michael Le Page
www.newscientist.com




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (3)