2024 metų kovas yra dešimtas mėnesis iš eilės, kai viršijami temperatūros rekordai  ()

Kiekvienas mėnesis nuo 2023 balandžio buvo karščiausias užregistruotas


Karščio banga sukėlė sausrą Vietname
Karščio banga sukėlė sausrą Vietname
© NHAC NGUYEN/AFP via Getty Images

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Užfiksuotas karščiausias kovas pratęsė 2023 birželį prasidėjusią pasaulinės temperatūros rekordų juostą.

„2024 m. kovas tęsia klimato rekordų virtinę, viršydamas tiek oro, tiek vandenynų paviršiaus temperatūras, tapdamas 10-u rekordus viršijančiu mėnesiu iš eilės,“ rašo Samantha Burgess iš Copernicus Climate Change Service. Tai naujausias požymis, kad Žemės klimatas įžengė nežinomon teritorijon.

Vidutinė žemės paviršiaus temperatūra kovo mėnesį buvo 14,14°C, 0,1°C daugiau už ankstesnį 2016 m. kovo rekordą ir 1,68°C šiltesnis nei priešindustriniais laikais, rašoma naujausiame Copernicus klimato biuletenyje.

Net 2 kartus pigiau nei Lietuvoje žaibiško įkrovimo universalūs belaidžiai „Xiaomi“ telefonų įkrovikliai. Ribotas kiekis
3022

Fantastiškai geros kainos

Greitas ir saugus pristatymas į Lietuvą

Skirtingi modeliai: 50W arba 55W

Papildomai su 67W įkrovikliu 6A laidu

Išsamiau

Per praėjusius metus, globalios vidutinės temperatūros buvo 1,58°C aukštesnė už 1850 — 1900 metų periodo, naudojamo kaip priešindustrinio lygio rodiklio, vidurkį.

Šalys kolektyviai pažadėjo apriboti temperatūros kilimą 1,5°C virš priešindustrinio lygio.

Vieneri metai šio lygio viršijimo dar nerodo šio pažado sulaužymo, nes tikslas paremtas ilgalaikiu vidurkiu. Bet kiekvieni rekordus viršijantys metai šio tikslo viršijimą daro vis labiau tikėtinu.

Beprecedentės 2023 ir 2024 metų temperatūros sutapo su nerimą keliančiais klimato reiškiniais, nuo smarkių jūros šilumos bangų iki spartaus ledynų tirpsmo ir intensyvių tropinių ciklonų.

 

Globalų temperatūros kilimą skatina žmonių veiklos išskiriamos šiltnamio efektą sukeliančios dujos. Naujausią rekordus mušantį šilimą iš dalies nulėmė El Niño, natūrali orų situacija, kylanti, kai vandens temperatūra Ramiajame vandenyne aukštesnė už įprastinę.

2020 metais globaliai įvestos taisyklės, kuriomis siekiama sumažinti jūrinių laivų sukeliamą oro taršą aerozoliais irgi galėjo suvaidinti vaidmenį. Dėl aerozolių daugiau Saulės šviesos ir šilumos atspindima į kosmosą. Aerozolių emisijų sumažinimas gerina oro kokybę, bet padidina į atmosferą patenkančios šilumos kiekį.

 

Trumpoje perspektyvoje aerozoliai gali padėti vėsintis, bet pasaulio ekonomikos dekarbonizavimas yra vienintelė ilgalaikė klimato kaitos suvaldymo strategija, pabrėžia mokslininkai. „Sustabdyti tolesnį šilimą reikia sparčiai mažinant šiltanmio efektą sukeliančių dujų emisijas,“ sako Burgess.

Madeleine Cuff
www.newscientist.com




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: