Neįtikėtina! Nacių Vokietijos įvesta taisyklė. Vis dar galioja Prancūzijoje, Nyderlanduose ir Belgijoje  ()

Sprendimai dėl matavimo ir laiko standartų kartais turi ilgalaikį poveikį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vidurio Europos šalys nuo Lenkijos iki pat Ispanijos laikosi tos pačios laiko juostos, t. y. jose galioja Vidurio Europos laikas (UTC+01:00). Nors dėl grynai geografinių priežasčių tokioje plačioje teritorijoje reikėtų naudoti dvi laiko juostas. Ši didelė vieninga laiko juosta yra nacistinės Vokietijos užkariavimų palikimas.

Iki 1940 m. Prancūzija, Belgija ir Liuksemburgas buvo toje pačioje laiko juostoje kaip ir Jungtinė Karalystė (UTC+00:00), t. y. galiojo Grinvičo laikas. Nyderlandai turėjo savo laiko zoną – skirtumas buvo + 20 minučių (UTC+00:20).

File:Time zones of the Greater Europe.svg

Laiko zonos Europoje (Giorgi Balakhadze, CC BY-SA 4.0)

1940 m. gegužės–birželio mėn. Vokietijai greitai okupavus Beniliukso šalis ir šiaurinę Prancūzijos dalį, užkariautose teritorijose buvo pakeista laiko juosta, kad ji atitiktų nugalėtojų – nacistinės Vokietijos – laiko zoną (UTC+01:00).

Vėliau, kai 1942 m. Vokietija okupavo ir likusią Prancūziją – Viši režimo valdomą pietinę Prancūzijos dalį, laiko juosta buvo pakeista ir ten.

Kai 1944 m. vasarą Vakarų sąjungininkai išlaisvino Prancūziją, toliau buvo naudojama Vokietijos įvesta laiko juosta, nes sąjungininkai tą patį laiką naudojo planuodami ir vykdydami savo karines operacijas. 1945 m. lapkritį Prancūzija turėjo grįžti į senąją prieškarinę laiko zoną – pasukti laikrodžius valanda atgal, tačiau šalies vyriausybė atšaukė sprendimą likus mažiau nei dviem savaitėms iki jo įsigaliojimo.

 

Nuo tada Vidurio Europos laikas išliko standartas ir Vakarų Europoje, nors vien dėl savo geografinės padėties visos paminėtos šalys turėtų priklausyti savo pradinei zonai, t. y. kaip ir JK.

Antrojo pasaulinio karo metais Ispanija taip pat priėmė Vidurio Europos laiko zoną, bet nepriversta okupantų. Fašistų diktatorius Francisco Franco įsakė keisti laiko zoną savo iniciatyva, kad šalyje būtų toks pats laikas kaip ir Vokietijoje ir jos užkariautose šalyse.

Vidurio Europos laiko istorija prasideda XIX amžiaus pabaigoje, kai Europoje išplito geležinkelių tinklas. Tada kiekviena vietovė iš savo saulės laiko perėjo į vienodų valandų laiko juostas. Lyderė buvo JK, kur geležinkelių bendrovės priėmė bendrą laiką jau 1840–55 m. 1880 m. visos JK laikas buvo standartizuotas pagal Grinvičo dienovidinį.

 

Vidurio Europos laiko juostą pirmą kartą patvirtino Serbija 1884 m., Austrija-Vengrija 1891 m., Vokietijos imperija ir Italija 1893 m. Po kelerių metų prie šios laiko juostos prisijungė ir Šveicarija, Danija, Švedija ir Norvegija.

Prancūzija turėjo savo pradinio dienovidinio atskaitos tašką, nustatytą pagal Paryžių – 1891–1911 metais galiojo sava laiko juosta. Prancūzijoje laikrodžiai „lenkė“ JK 9 minutėmis ir 21 sekunde. Tik 1911 m. Prancūzija perėjo prie Grinvičo dienovidinio.

Panaši istorija buvo ir Nyderlanduose, kur 1909–1937 m. galiojo Amsterdamo laikas. Jis buvo apibrėžtas šimtosios sekundės dalies tikslumu ir 19 minučių 31,13 sekundės „lenkė“ JK. 1937 m. Nyderlanduose buvo nuspręsta, kad suapvalinti skirtumą iki 20 minučių yra patogiau – taip atsirado laiko juosta UTC+00:20.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(6)
(8)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()