Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-11-21 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2016–11–21)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Aptikti antikūniai, neutralizuojantys beveik visus ŽIV štamus

Mokslininkai ŽIV apsikrėtusio asmens kraujyje aptiko antikūnį, neutralizavusį 98 procentus bandytų ŽIV izoliatų, taip pat ir 16 iš 20 kitiems antikūniams atsparių tos pačios klasės štamų. Dėl įspūdingo šio antikūnio, pavadinto N6 veikimo spektro ir galios, tai yra patrauklus kandidatas tolesniems ŽIV gydymo ar prevencijos tyrimams.

sciencedaily.com

2:
  Tolima žvaigždė – apvaliausias gamtoje užfiksuotas objektas

Žvaigždės nėra idealiai apvalios. Sukdamosi, jos dėl išcentrinės jėgos suplokštėja. Laurent Gizon vadovaujama komanda iš Saulės sistemos tyrimų Max Planck instituto ir Göttingeno universiteto itin tiksliai išmatavo lėtai besisukančios žvaigždės plokštumą. Tyrėjai jį nustatė, naudodami asteroseismologiją – žvaigždžių osciliacijų tyrimus. Už 5000 šviesmečių nuo Žemės esančiai žvaigždei pritaikyta technika parodė, kad žvaigždės ašigalinis ir ekvatorinis radiusas tesiskiria 3 kilometrais – tai stulbinamai mažai, palyginus su vidutiniu žvaigždės spinduliu – 1 500 000 milijonų kilometrų; Tai reiškia, kad šis dujų kamuolys itin apvalus.

phys.orgtechnologijos.lt

3:
  Apollo programinės įrangos kūrėja Margaret Hamilton apdovanota Prezidento Laisvės medaliu

Hamilton, kuri, prieš įkurdama nuosavą programinės įrangos kompaniją, dirbo kaip kompiuterių mokslininkė MIT Lincoln laboratorijoje, buvo pagerbta už jos indėlį „į asinchroninės programinės įrangos, prioriteto planavimo ir parodymo koncepcijas, bei žmogaus dalyvavimo programos veikime galimybės kūrimą, taip paklojant pamatus modernios, itin patikimos programinės įrangos kūrimui ir inžinerijai.”

news.mit.edu

4:
  Dėl rekordiškai mažo ledo dengiamo ploto, Šiaurės ašigalis 36 laipsniais šiltesnis nei įprastai

NOAA duomenimis, praeitas mėnuo buvo trečias šilčiausias spalis 2014 – 2015, ir einamieji metai yra šilčiausi per stebėjimų istoriją.

ecowatch.com

5:
  Ką reikia žinoti apie Tesla namų akumuliatorių

Akcininkai ketvirtadienį pritarė, kad Tesla įsigytų SolarCity už ~$2 mlrd, tad Tesla namų energijos kaupykla tapo dar svarbesnė.
Įkraunama baterija drauge su Tesla nauju saulės elementų stogu bus parduodama naujos Tesla-SolarCity įmonės.

uk.businessinsider.com




6:
  Dinozaurus išnykimą sukėlusio kraterio gręžiniai paaiškina požemines apskritas kalvas

Mokslininkai publikavo pirmuosius kasinėjimo ekspedicijos į Chicxulub kraterį rezultatus. Šis krateris yra dinozaurus prieš 66 mln metų pražudžiusio asteroido smūgio liekanos. Tyrėjai tvirtina, kad smūginių, granito uolienų atradimas giliai plutoje „ne iš eilės” ant nuosėdinių uolienų, dera su Chicxulubo viršūnių žiedo dinaminio kolapso teorija.

sciencemag.org

Pasidalinkite su draugais
(12)
(2)
(10)
Bendrinti

Komentarai ()

Susijusios žymos: