Abiturientai Egzaminų centrą užvertė klausimais  (9)

Paskutinę gegužės dieną brandos egzaminus pradėsiantys laikyti abiturientai Nacionalinį egzaminų centrą užvertė klausimais: kaip bus vertinami jų darbai, koks minimalus egzamino išlaikymo balas, ar, jei mokeisi neišplėstiniu kursu, privaloma atlikti visas užduotis, ką daryti, kad mokytoja nevertintų jos atsisakiusių auklėtinių darbų ir pan.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialistai gauna signalų, kad mokytojai iš nežinojimo klaidina mokinius: jei žmogus mokėsi pagal išplėstinį kursą, pataria spręsti tik išplėstinio kurso užduotis, o jei mokėsi pagal bendrąjį kursą – tik bendrojo kurso užduotis.

Nacionalinio egzaminų centro direktorius Saulius Zybartas pabrėžia, kad reikia spręsti visą gautą užduotį. Jei žmogus mokėsi pagal išplėstinį kursą, tai nepakanka spręsti tik išplėstinio kurso užduotis, o jei mokėsi pagal bendrąjį kursą – nepakanka atlikti tik bendrojo kurso užduotis. Principas paprastas: kuo daugiau moksleivis taškų surinks, tuo geresnis bus jo įvertinimas.

Dar vienas dažniausiai pasikartojančių klausimų – kokia egzamino išlaikymo ir neišlaikymo riba?

Kaip peršokti egzamino išlaikymo slenkstį

Pasak Egzaminų centro, jeigu moksleivis mokėsi ir baigė mokyklą teigiamu pažymiu, o pažymys buvo ne „pritemptas“, jis turi išlaikyti egzaminą. Toks bendras principas.

Pagal redaguotas brandos egzaminų programas, užduotys modeliuojamos taip, kad surinkus apie 40 proc. bendrojo kurso taškų (atskirais atvejais programa nustato 30 proc.) būtų galima peršokti egzamino išlaikymo slenkstį.

Tačiau egzamino užduočių rengėjai iš anksto išbandyti užduočių neturi galimybių, todėl sunkumas modeliuojamas kitais būdais. Tikrasis išlaikymo slenkstis yra nustatomas specialaus komiteto pagal tam skirtą metodiką.

Nepataria medžioti raganų

Nemažai klausimų kyla ir dėl egzaminų komisijos sudarymo. Pavyzdžiui, sužinojusi, kad buvusi auklėtoja dalyvauja egzaminų komisijoje, abiturientų klasė Egzaminų centrui parašė laišką klausdama, ką tokiu atveju daryti, nes buvęs konfliktas gali daryti įtaką mokytojos vertinimams.

„Čia reikia pasakyti, kad į egzaminų vykdymo komisiją skiriami žmonės vadovaujantis sąžiningumo, profesionalumo, nešališkumo, skaidrumo principais. Skyrimo tvarką numato atskiras egzaminų organizavimo tvarkos skyrius. Tai, kad žmogus buvęs mokinių auklėtojas yra ne esminis dalykas, o detalė.

Abiturientams nereikėtų nuogąstauti dėl galimai neobjektyvaus vertinimo, o energiją skirti pasirengimui egzaminams“, – patarė centro vadovas.

Tačiau, jei abiturientams kyla klausimų dėl egzaminų, specialistas patarė kreiptis tiesiai į mokyklos vadovą, kuris gali išspręsti didžiąją dalį klausimų.

„Direktorius – pirmasis žmogus, kuris gali pagelbėti iškilus neaiškumams dėl egzaminų organizavimo, dėl to geriau kreiptis tiesiai į jį. Jei direktorius padėti negali, reikėtų kreiptis į savivaldybės Švietimo skyrių ir tik tada į Nacionalinį egzaminų centrą, kuris organizuoja

užduočių parengimą, komisijų sudarymą, darbų tikrinimą, vertintojų darbą, išsiuntinėja mokykloms brandos egzaminų rezultatus, archyvuoja moksleivių darbus, analizuoja rezultatus ir pan.“, – sakė S. Zybartas.

Užduočių pardavėjams ir pirkėjams – iki 2 metų nelaisvės

Patiems brandos egzaminų organizatoriams didžiausią nerimą kelia kalbos, kad galbūt neapsimoka per daug mokytis – verčiau internete pasiieškoti ir nusipirkti nutekintas užduotis. Tačiau, kaip atkreipė dėmesį pašnekovas, šiemet už tai jau gresia baudžiamoji atsakomybė: maksimali 2 metų nelaisvės bausmė būtų taikoma ir nutekintų užduočių pardavėjui, ir pirkėjui.

Šiemet brandos egzaminų sesijoje dalyvaus daugiau kaip 49,5 tūkst. abiturientų, bus įvertinta apie 162 tūkst. užduočių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Ieva Urbonaitė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: