Di luce in luce. „Langas į šviesą“  (4)

Š.m. lapkričio 9 d. – gruodžio 1 d. vyks įspūdingas mokslo ir meno, šviesos reginių spektaklis „Langas į šviesą“, kurio metu, pirmą kartą pasaulyje, natūralūs atmosferos reiškiniai bus atkuriami uždaroje erdvėje. Renginiui, kuris organizuojamas „LUX - tarptautinio šviesos festivalio“ metu, pasirinkta originali erdvė: 1000 m² ploto salės, esančios Vilniaus geležinkelio stoties antrajame aukšte.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Renginys „Langas į šviesą“ – tai 2001 metais Como mieste (Italija) pradėto darbo rezultatas. Šio projekto įgyvendinime dalyvavo apie šimtą žmonių – studentų, dėstytojų, menininkų, poetų, aktorių, fotografų. Tai tik keletas iš daugybės profesijų atstovų, kurie intensyviai dirbo projekto kūrime vadovaujant Insubrijos universiteto (Como, Italija) profesoriui Paolo Di Trapani.

Paskatinta projekto sėkmės ir perspektyvumo, kūrybinė grupė dirbo dar kelis metus ir 2003 bei 2005 metais, Genujos mokslo festivalio metu, sumontavo ir pristatė kas kartą vis daugiau naujų eksperimentų, kuriuos galėjo pamatyti ir išbandyti didžiulis skaičius lankytojų. Italijoje projektas sulaukė neįtikėtinai didelio susidomėjimo: per 10 projekto lankymo dienų spektaklis sulaukė 7000 lankytojų.

2005 metais renginio autorius ir režisierius prof. Paolo Di Trapani gavo Europos Sąjungos Marie Curie profesoriaus vietą Vilniaus universitete, Kvantinės elektronikos katedroje. Taip projekto idėja pasiekė Lietuvą. Š.m. lapkričio mėnesį šis įspūdingas šviesos reginys pasieks ir Lietuvos visuomenę. Renginys yra ES 6-osios bendrosios programos projekto STELLA, pagal Marie Curie Chair paprogramę, dalis.

„Langas į šviesą“ – tai naujas žvilgsnis į mokslą ir mokslinius tyrinėjimus. Juo siekiama parodyti unikalią ir netikėtą įtaką, kurią mokslo žinios daro mūsų kasdieniniam „meniniam“ gamtos suvokimui, stebint išorinius šviesos ir spalvų kaitos reiškinius. Tai žingsnis, kurio ligi šiol nebuvo žengęs nei vienas meno ar mokslo muziejus, vedantis link gilaus ir džiaugsmingo gamtos meno šedevrų atradimo, kurį išgyvename tada, kai mūsų susidomėjimą stebimais gamtos reiškiniais papildo už jų slypinčių fizikinių dėsnių supratimas.

Naudodami į vandenį panardintas kraštovaizdžių imitacijas, kilnojamus vandens akvariumus, šviesą sklaidančius tirpalus, baltos šviesos prožektorius, lazerius, vandens purkštuvus, cilindrinius stiklo elementus ir mikrosferas, atkuriame įvairius gamtos reiškinius, kurių metu galime stebėti kintančias dangaus, saulės, oro, rūko, šešėlių, debesų, vasaros audrų, vaivorykštės ir t.t. spalvas. Spektaklyje bus imituojami įspūdingi, nekasdieniniai optiniai gamtos reiškiniai. Tai yra, tokie gamtos reiškiniai, kurių daugelis žmonių, išskyrus menininkus, paprastai nepastebi.

Renginys yra atviras labai plačiai auditorijai. Kiekvienas jo lankytojas atras kažką įdomaus ir ligi šiol nepatirto: nuo pradinių klasių moksleivio, menininko, literato ar fotografo iki fiziko, gamtininko ar, pagaliau, tiesiog pasauliui atviro žmogaus.

Todėl didelis dėmesys renginyje bus skiriamas įvairaus amžiaus ir interesų moksleivių grupėms. Grupes, sudarytas iš 20-30 lankytojų, po sales lydės ir eksponatus pristatys specialiai šiam renginiui paruošti gidai-aktoriai. Kiekvienos salės pristatymui bus skirta 15 min., todėl ekskursija, aplankant visas septynias sales, truks apie 1 h 45 min.

Lankytojų grupės į renginį bus įleidžiamos kas 30 min.

Informacija mokykloms. Įėjimas šiokiadieniais: nuo 10.00 iki 15.30 val.; šeštadieniais: nuo 10.00 iki 12.00 val.

Visi lankytojai į renginį bus įleidžiami kas 30 min. Įėjimas šiokiadieniais: nuo 16.00 iki 20.00 val., šeštadieniais: nuo 12.30 iki 20.00, sekmadieniais: nuo 10.00 iki 20.00.

Šeimas su vaikais ypatingai kviečiame apsilankyti savaitgaliais nuo 10.00 iki 14.00 val.

Ekskursijos anglų kalba – kasdieną 15.45 val. arba iš anksto užsiregistravus telefonu.

Moksleivių grupes ekskursijoms jau galima registruoti tel. Vilniuje: (8 5) 2366075 arba 8-662 11363. Nuo spalio 1 d. laisvas lankymo valandas grupės galės matyti mūsų internetiniame tinklapyje www.diluceinluce.eu.

Bilietas į renginį moksleiviams, studentams ir vaikams iki 12 metų kainuos 3 litus, suaugusiems – 7 litai. Mokytojams, atvedusiems grupę moksleivių, įėjimas į spektaklį nemokamas. Turime ypatingą pasiūlymą: įėjimas į renginį lapkričio 9 – 14 dienomis moksleivių grupėms nemokamas! Būtina išankstinė registracija.

Projekto autorius ir režisierius – Prof. Paolo Di Trapani, ES Marie Curie Chair profesorius Vilniaus universitete (www.vino-stella.eu) . Renginio organizatoriai: Vilniaus universitetas, Kvantinės elektronikos katedra; VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“; VšĮ „Vilniaus festivaliai“ ir LR Švietimo ir mokslo ministerija.

Daugiau informacijos apie spektaklį rasite internetiniame puslapyje www.diluceinluce.eu

Pažintinė diena mokytojams

„Langas į šviesą“ – tai, pirmiausiai, artimas bendravimas su kiekvienu mokslui, menui, gamtai ir grožiui neabejingam asmeniui. Štai kodėl renginio organizatoriai nusprendė surengti atskirą susitikimą su pačių įvairiausių sričių mokytojais: nuo pradinių klasių, gamtos, fizikos, dailės, literatūros mokytojų iki kiekvieno, atviro gamtos, meno ar mokslo pažinimui.

Susitikime bus detaliai pristatyta įvairaus amžiaus grupių moksleiviams skirta edukacinė programa, paremta mokslo, meno, literatūros, fotografijos, muzikos ir kino vientiso pažinimo procesu. Tokia mokymo programa gali būti pritaikyta ne tik įvairių klasių moksleiviams, bet ir universiteto studentams.

Susitikime gauta informacija galės būti naudinga mokytojams jų darbe, ruošiant dėstymo medžiagą, mokant moksleivius stebėti gamtos reiškinius, naujomis akimis pažvelgti į mokslą, meną, literatūrą ir pan.

Mokytojams skirta diena įvyks š.m. spalio 26 d. Pedagogų profesinės raidos centre, Didlaukio g. 82, Vilnius.

11 val. renginį pradės projekto autorius ir spektaklio režisierius, Europos Sąjungos Marie Curie profesoriaus vietą laimėjęs ir šiuo metu Vilniaus universitete dirbantis prof. Paolo Di Trapani iš Insubrijos universiteto (Como, Italija). Renginio pabaigoje projekto autorius bendraus su dalyviais, atsakys į klausimus. Susitikimas vyks anglų kalba, tačiau dalyviams bus išdalinta medžiaga lietuvių kalba. Bendravimą su profesoriumi taip pat palengvins pristatomų meno kūrinių, gamtos reiškinių vaizdų ir eksperimentų iliustracijų gausa.

Plačiau: Langas į šviesą

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: