Gražios idėjos "iš oro negimsta": Kauno Botanikos sodas ieško geranoriškos paramos atsinaujinimui  (4)

Pasikeitus VDU Kauno botanikos sodo (KBS) administracijai, nuo 2008 metų rudens siekiama praplėsti botanijos sodo funkcijas, labiau jį atverti visuomenės edukacinėms ir kultūrinėms reikmėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kauno botanikos sodo plotas 62,5 ha. Kasmet čia apsilanko per 40 tūkstančių žmonių. Išlikusi senojo dvaro ir parko aplinka kartu su Botanikos sodo augalų kolekcijomis sudaro nepakartojamo grožio žaliąją salą, šiuo metu jau esančią pačiame miesto centre. Ilgą laiką daugybės darbščių rankų kauptos ir puoselėtos turtingos augalų kolekcijos yra neįkainojamas Lietuvos turtas. Botanikos sodo botaninės ekspozicijos ir oranžerijos, savito grožio brandus parkas su įdomia tvenkinių sistema turi iki šiol neatskleistą milžinišką potencialą ne tik kaip vieta moksliniams tyrimams, bet ir kaip unikali erdvė šiuolaikinių edukacinių, kultūrinių ir bendruomenės veiklų įvairovei. Senieji Aukštosios Fredos dvaro rūmai yra kultūros paveldo objektas. Deja, šiam unikaliam pastatui daug metų trūko deramos priežiūros. Planuojama teikti stambius projektus ES paramai gauti, tačiau kol šios gražios idėjos bus realizuotos, gali praeiti daug daugiau laiko, negu norėtųsi. Antrojo aukšto kambariai seniai nematė remonto. Senajame KBS „Edukaciniame kambaryje“ tarsi sustabdytas, užkonservuotas laikas... Storu dulkiu sluoksniu nuklotų gudaus tarybinio laikotarpio mokslinių senienų vaizdais sėkmingai galima atgrasinti dabartinius vaikus nuo bet kokių mokslų.

Kreipiames į rėmėjus, prašydami padėti suremontuoti ir įrengti edukacinės paskirties patalpą, kurioje bus rengiami nemokami interaktyvūs užsiėmimai botanika ir kitais moksliniais tyrimais besidomintiems vaikams, Jaunųjų sodininkų klubo nariams ir atvykstančioms moksleivių ekskursijoms.

Antrajame rūmų aukšte įrengtumėm šiuolaikinį „Edukacinį kambarį“ – interaktyvią tyrimų laboratoriją, aprūpintą laboratoriniais baldais ir nesudėtinga tyrimų įranga: mikroskopais su videokameromis, spektrofotometrais, pH-metrais, svarstyklėmis, pipetmanais, šaldytuvu, purtyklėmis ir pan.

Šiam tikslui reiktų:

  • medžiagų/lėšų patalpų remontui,
  • laboratorinių baldų,
  • nesudėtingos tyrimų įrangos (naudotos įrangos tikimės iš mokslo tyrimų instutucijų, ypč Slėnių dalyvių, kurie keis seną įrangą daug modernesne, naujos įrangos - iš įranga prekiaujančių firmų),
  • talkos remontuoti patalpas, dirbti su moksleiviais...

Būsimą edukacinio kambario sieną puoš specialus stendas, skirtas informacijai apie visus padėjusius jį įrengti geranorius.

Dar 2009 m. KBS planuojama:

  • sutvarkyti apleistas teritorijos dalis, dendrologines ir apynių kolekcijas;
  • sustiprinti edukacinę ekspozicijų funkciją, parengiant aiškinamuosius stendus;
  • atnaujinti unikalią ekspoziciją neįgaliesiems;
  • įrengti mini zologijos sodą oranžerijoje ir sezoninį naminių gyvulių zoologijos sodą šalia jos;
  • įrengti tris teminius labirintus nenaudojamose teritorijose;
  • įrengti tris žaliasias klases moksleiviams;
  • pradėti įrengti alpinariumą, augalų patologijos ir grybų auginimo technologijų ekspozicijas;
  • įrengti stacionarią sceną renginiams (sutartiniu būdu);
  • įrengti A. Fredos dvaro ir Kauno botanikos sodo istorijos ekspoziciją salos paviljone;
  • teikti projektą Kauno tvirtovės įrenginių istorijos ekspozicijai sutvarkyti
  • ...ir t.t.

Turinčius galimybių ir noro paremti Kauno Botanikos sodo atsinaujinimą, kviečiame kreiptis į sodo administraciją KBS svetainėje nurodytais kontaktais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: